Grote Straat 53

Beschrijving

Tijdens grondwerken werd een keldermuur en waterput in Maastrichtersteen aangetroffen op de plaats waar een 18de-eeuwse hoeve stond (1767). Deze staat in de inventaris en werd onlangs afgebroken. De aangetroffen muur (noordelijke muur van de kelder) vertoonde de aanzet van een tongewelf en kon niet bewaard worden. De ronde waterput bevond zich ten zuidoosten van de kelder en blijft bewaard.

In de keldermuur was een gat uitgehakt waarachter zich een ingestorte aacht bevond die verder loopt in noordoostelijke richting. Tijdens bijkomende graafwerken werd aan de tegenoverliggende zijde van de ingang van deze aacht een verlengstuk van de aacht aangetroffen die verder in zuidwestelijke richting liep.

Auteurs: Vynckier, Geert

Aacht