waarneming

Schipstraat

archeologisch element
ID
983390
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983390

Beschrijving

Het onderzoeksgebied is gelegen net buiten de middeleeuwse stad in een 17de-eeuws kroonwerk. Uit de middeleeuwen zijn in het onderzoeksgebied vele vondsten en enkele greppels bewaard gebleven. De stadsgracht en buitenste grachten van dit kroonwerk bevinden zich buiten of aan de randen van het projectgebied. Op basis van het sleuvenonderzoek lijken structuren binnen dit kroonwerk dun bezaaid en/of ondiep gefundeerd.
In het zuidoostelijke deel van het onderzoeksgebied wordt wel de aanwezigheid van een schans in de vorm van een zogenaamde halve maan verwacht. Het lijkt er vooralsnog op dat deze schans separaat omgracht was. De aard, opbouw en ouderdom van deze schans geeft mogelijk verdere informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de vestingstad Zoutleeuw.
De greppelstructuren 2 en 5 geven mogelijk meer inzicht in de aanwezigheid, opbouw en ouderdom van deze schans. Ook de relatie van greppelstructuur 2 met het oudere begijnhofcomplex kan hier onderzocht worden.
Hoewel plaatselijk recentere en diepe sporen kunnen voorkomen en plaatselijk door verstikking sporen moeilijk leesbaar kunnen zijn, zijn de oudere sporen en vondsten op zich goed bewaard zijn door de aanwezigheid van dikke ophoogpakketten.


Auteurs: Devroe, Annika
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, greppels, kleding en -accessoires, munten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, metaal

Beschrijving:
Hoewel in de greppel nog vondsten uit de late middeleeuwen werden aangetroffen, dateert de greppel uit de nieuwe tijd. De greppel blijkt immers doorheen de ophoogpakketten gegraven.

Nieuwe - nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels, kuilen, muurresten, ophogingslagen, vaatwerk, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, metaal

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Zoutleeuw


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schipstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.