waarneming

Zevenster 15

archeologisch element
ID
983411
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983411

Beschrijving

Bij verbouwingswerken en het aanleggen van een liftschacht vond men een bakstenen muurfundering aangetroffen die parallel liep met de muren van de huidige kamer. De fundering liep van noordwest naar zuidoost. De aanwezige, volledig in baksteen opgetrokken funderingen, werden gedocumenteerd. Naast de zichtbare funderingen werd besloten de fundering in het vlak te volgen zodat deze bovenaan volledig konden worden opgemeten. De bakstenen (22x10x5cm) fundering was opgebouwd met een grijze cementmortel en versmalde naar boven toe. Met een handboor kon worden vastgesteld dat de fundering nog minstens 40cm dieper zat. Aan de noordoostzijde van de muur waren steunberen toegevoegd. Aan de zuidwestzijde onder een muur van de huidige kamer was een funderingsboog zichtbaar. De uiteinden hiervan waren verbonden met de gedocumenteerde muurfundering.

Het gebouw, dat wordt omgevormd tot appartementen en woningen, was vroeger het klooster Sint-Agnetendal dat in 1717 in Arendonk werd gestart als franciscanessenklooster. Tot de jaren 1930 werd het gebouw meermaals verbouwd en veranderd. De aangetroffen fundering behoort tot een van deze vroegere fase.


Auteurs: Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bakstenen fundering

Datering: 19de eeuw, eerste helft 18de eeuw, eerste helft 20ste eeuw
Typologie: kloosters, muurresten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Kloostercomplex Sint-Agnetendal


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zevenster 15 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983411 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.