waarneming

Breestraat I

archeologisch element
ID
983413
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983413

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7899
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn antropogene sporen en lagen aangesneden die overwegend uit de nieuwe tijd en nieuwste tijd dateren. De meeste sporen kunnen zelfs in de 19de-21ste eeuw geplaatst worden. Het betreft diverse (paal)kuilen en enkele greppels of diepe spit-/ploegsporen die  vooral in relatie staan tot het landgebruik. Van sommige sporen in het oostelijk deel van het projectgebied wordt een 21ste-eeuwse oorsprong (aanleg werfdorp) niet uitgesloten. Van 12 sporen wordt niet uitgesloten dat ze ook nog in de nieuwe tijd thuishoren. Het gaat hier om greppels, kuilen en een mogelijk karrespoor. De greppels kunnen in verband gebracht worden met de oude percelering. Ook diverse grotere kuilen zijn georiënteerd op deze percelering. Wanneer de percelering precies ontstaan is, blijft onbekend. Het beperkte materiaal dat in de oude akkerlaag aanwezig is en kaarten uit de 18de eeuw suggereren op een relatief recente ontginning. Toch kan niet geheel uitgesloten worden dat sommige greppels en kuilen hun oorsprong nog in de late middeleeuwen hebben.
Een 4-palige spieker nabij de zuidelijke grens lijkt ouder en kan vermoedelijk in de periode protohistorie - Romeinse periode geplaatst worden. Overige duidelijke sporen en/of vondsten zijn niet aangetroffen hoewel van enkele verkleuringen onduidelijk blijft of het om geïsoleerde kuilen uit deze periode of om natuurlijke fenomenen gaat.


Auteurs: Devroe, Annika
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Mogelijke spieker

Datering: metaaltijden, Romeinse tijd
Typologie: paalkuilen
Gebeurtenis:

Sporen nieuwe tijd-nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels, karrensporen, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, glas
Gebeurtenis:

Sporen nieuwste tijd

Datering: nieuwste tijd
Typologie: greppels, kuilen, ophogingslagen, paalkuilen
Materiaal: bot, glas
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breestraat I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.