waarneming

Bilkhagelaan

archeologisch element
ID
983476
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983476

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8038
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek duidde op de aanwezigheid van een licht aangetaste postpodzol bij boringen B1 en B3. De oorspronkelijke oppervlakkig ontwikkelde E-horizont werd door de tuinenaanleg en humeuse aanrijking verweerd en verstoord. Deze verstoring blijft echter aan de toplaag beperkt. Deze boringen tonen een bijzonder bodemtype binnen het onderzoeksgebied en, gezien het type verstoring, duiden op een sterk steentijdpotentieel. Boring B4 toont een matig ontwikkelde bodemopbouw en gezien de verstoringsgraad (beperkt aan de Ah-horizont) kan deze boring als matig gepreserveerd beschouwd worden. In het geheel toont het onderzoeksgebied een atypisch en quasi-intact bodemopbouw, met uitzondering van boring B2 waar een A-C bodemopbouw zichtbaar is.

Bij het verkennend archeologisch booronderzoek werden geen directe indicatoren voor de aanwezigheid van een steentijdartefactensite (lithische artefacten of verkoolde hazelnootschelpen) aangetroffen.

Het archeologisch onderzoek met ingreep in de bodem bracht zes archeologische sporen aan het licht, namelijk vier greppels en één (mogelijks twee) kuil(en). Enkel de kuil S7 bevatte vondstmateriaal die deze in de metaaltijden situeert. De greppels bevatten geen vondstmateriaal en bleven ongedateerd.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Metaaltijden

Datering: metaaltijden
Typologie: kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Ongedateerde sporen

Typologie: greppels, kuilen
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bilkhagelaan [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983476 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.