Praalgraf in Sint-Pieterskerk

Beschrijving

Tijdens het verplaatsen van een praalgraf van Hendrik I in de Sint-Pieterskerk te Leuven werd een metalen kistje aangetroffen. Samen met dit kistje werden in het praalgraf twee glazen buizen aangetroffen waarvan de tekst deels kon gelezen worden.

Het metalen kistje, dat bij de afbraak van het praalgraf werd aangetroffen, samen met de twee oorkondes en de twee glazen buisjes bevonden zich  niet meer in het graf maar werden bij het afbreken van het praalgraf voorlopig in de romaanse crypte gezet door de vinders. Hierdoor zat de vondst niet meer in situ. Samen met de koster van Sint-Pieterskerk konden we de metalen kist en de twee glazen buisjes wel bekijken, opmeten en fotograferen.

Op het deksel van het metalen kistje stond een onleesbare tekst geschreven. Het kistje zelf meet ca. 45x33x30 cm.

De stad Leuven is van plan om via röntgenfoto’s kijken wat er juist in het kistje zit. Zo hoeft dit kistje niet te worden geopend. Een deel van de tekst van de oorkondes uit 1930 kon wel gelezen worden zonder de buisjes te openen.

De tekst in het Nederland in buis 1 luidt als volgt:

Proces Verbaal van de overbrenging der gebeenten van Hendrik II hertog van Lotharingen en Brabant uit de voormalige abdij van Villers la Ville naar de Sint-Pieterskerk te Leuven:

Luider proces verbaal, gedagtekend 21 maart 1930 en in verzegelde glazen buis in dit graf geborgen, werden in de maand maart 1930 de geraamten van de Hertogen van Brabant: Godfried II, Godfried III en Hendrik I na anatomische vereenzelviging door hoogleraar Nelis in deze grafstede bijgezet……

De tekst in het Frans in buis 2 luidt als volgt:

Procés Verbal Relatif à l’indintification des ossemements  de Godefroid II, Godefroid II et Henri I ducs de Brabant inhumés à l’église Saint-Pierre de Louvain.

….Le 25 août 1914 les armées allemandes ont incendié la Collégiale de Saint-Pierre… Les travaux de restauration ont été exécutes sous la surveillance d’une Comission compose de M. Claes, echevin de l’Instruction Publique et des Beaux Arts, president …….

Auteurs: Vynckier, Geert

PV van overbrenging