J. Bruyndonckxstraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7922
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 4 spoornummers uitgedeeld. 2 kuilen kunnen op basis van het aardewerk in de ijzertijd gedateerd worden. S1 was een vrij diep uitgegraven kuil waarvan de functie onduidelijk is. Gaat het hier om een winningskuil? Er werd ook gedacht in de richting van een silo maar in doorsnede ontbraken de typische morfologische kenmerken zoals de bolle vorm. Ook de functie van S4 is onduidelijk. In de nabije omgeving van het plangebied zijn geen sites uit de ijzertijd gekend. Het is wel duidelijk dat bewoning uit de ijzertijd zich niet ver van het plangebied moet bevinden. Binnen ons plangebied werden echter tijdens het proefsleuvenonderzoek geen bewoningssporen an sich gevonden (paalkuilen, grachten/greppels, waterhoudende structuren). De bewoning moet eerder buiten ons plangebied maar vermoedelijk wel in de dichte omgeving gezocht worden.

Aan de oostelijke zijde van het plangebied werd een strook verstoorde grond vastgesteld. Deze strook kan in verband gebracht worden met de bewoning binnen het plangebied zoals afgebeeld op de orthofoto 1971 en 1979/1990. Ook de sporen S2 en S3 kunnen gelinkt worden met deze 20ste-eeuwse bewoning.

Uit de kuil S1 werden verschillende wand- en randscherven verzameld. Het gaat uitsluitend om handgevormd aardewerk, in de ijzertijd te dateren.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Ijzertijdkuilen