waarneming

Schaffensestraat 66-70

archeologisch element
ID
983528
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983528

Beschrijving

Tijdens het archeologisch vooronderzoek werden er funderingen aangetroffen en scherven die dateren van de 15de eeuw tot de moderne tijd. De zone wordt verder opgegraven.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

15de-eeuwse sporen

Datering: 15de eeuw
Typologie: greppels, kuilen, muurresten, paalkuilen
Materiaal: aardewerk, hout, ijzerzandsteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
1 paalspoor (S 25) met nog hout van een geheide paal bewaard was. Bij coupe werd op diepte van 35 cm vlechtwerk aangetroffen. Mogelijk maakt ze deel uit van omheining of beschoeiing van de Zwarte Beek. Diverse kuilen, paalkuilen en greppels op diverse niveaus (diepste sporen zitten in alluviale laag). Meeste materiaal (enkel keramiek en tegels) dateert tussen 15de en 17de eeuw.

Kasseiweg of fundering

Typologie: funderingslagen, kasseiwegen
Materiaal: ijzerzandsteen, kalksteen, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
S6 is een fundering uit onregelmatige blokken natuursteen. Er werd geen specie gebruikt in deze fundering. S6 lijkt sterk op een kasseiweg. Gezien de geringe breedte lijkt de interpretatie als fundering momenteel waarschijnlijker. Het is echter niet uit te sluiten dat het toch een kasseiweg betreft die deels verstoord of gerecupereerd werd. Er werd kassei, ijzerzandsteen en kalksteen waargenomen.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Diest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schaffensestraat 66-70 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983528 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.