waarneming

N8 Veurne-Alveringem

archeologisch element
ID
983529
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 10644
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Er werd(en) geen prehistorische vindplaats(en) aangetroffen tijdens het verkennend booronderzoek. Dit blijkt uit de analyse van het zeefresidu, waar geen steentijdindicatoren aangetroffen werden die duiden op de potentiële aanwezigheid van een steentijdartefactensite. Er werden m.a.w. noch lithische artefacten noch ecofacten aangetroffen. Evenmin werd een concentratie aan houtskool en/of botresten vastgesteld.

Er werden tijdens het proefsleuvenonderzoek op meerdere locaties archeologische sporen aangetroffen die, op basis van het vondstmateriaal, wijzen op occupatie in de inheems-Romeinse periode en volle- en late middeleeuwen. Het betreffen steeds sporenclusters in de vorm van greppels, kuilen, paalkuilen en in twee gevallen een mogelijke waterput waardoor er sprake kan zijn van duidelijke (woon)-erven binnen het onderzoeksgebied. Verder kwamen er ook sporen aan het licht in de vorm van loopgraafsegmenten en afvalkuilen die wijzen op de aanwezigheid van Belgische en Britse militaire aanwezigheid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast werden ook nog duidelijke sporen aangetroffen van systematische veenontginning die op basis van de gekende historische bronnen kunnen gedateerd worden in de loop van de 12de tot begin 13de eeuw.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Romeins-inheemse bewoning

Datering: Romeinse tijd
Typologie: greppels, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Veenontginning

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: veenwinning

Volle-late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: greppels, kuilen, paalkuilen, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk

Wereldoorlog I

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, loopgraven, vaatwerk
Materiaal: glas, metaal

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: N8 Veurne-Alveringem [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.