Kerkhof Parochiekerk Sint-Cornelius

Beschrijving

Tijdens graafwerken voor de riolering en het steken van een citerne kwamen goed bewaarde menselijke botten en enkele in situ schedels aan het licht. Op deze plaats situeerde zich een kerkhof rond de kerk tot voor de jaren 1970. De eerste halve meter was verstoord, daarna begint de kerkhofgrond met verspit bot. Een aantal skeletten liggen nog in situ.

De put van 21 m2 werd tot op de moederbodem onderzocht (de put werd tot op meer dan 4m onder het loopvlak uitgegraven voor een citerne). Er zijn uiteindelijk 55 grafkuilen geregistreerd en 56 menselijke individuen waarvan 50 konden worden ingezameld. Het gebruik van het kerkhof bestond uit twee fasen, waarbij de jongste fase in de 20ste eeuw kan worden geplaatst. De oudste fase wordt op basis van een 14C-datering op skelet SK59 gedateerd tussen tweede helft 12de - eerste helft 13de eeuw (KIK-IRPA, RICH-32798).

Bron: Defranck J. 2023: Aalbeke oud kerkhof Sint-Corneliuskerk (Kortrijk, W.-Vl.). Eindverslag van een toevalsvondst. Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 290.
Auteurs: Defrancq, Jelle; Demerre, Ine

Menselijke resten

Datering: 20ste eeuw, tweede helft 12de eeuw
Typologie: bevestigingselementen, funeraire, rituele en religieuze objecten, inhumatiegraven, kleding en -accessoires, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), faience, kunststof, metaal

Beschrijving:
Menselijke begraving in 2 fasen: 12-13de-eeuwse fase en recentere fase tot 1970
- 56 menselijke skeletten en skeletfragmenten van hoofdzakelijk volwassenen, vooral Z-N georiënteerd in situ bewaard (enkele W-O en 1 N-Z georiënteerd)
- 55 grafkuilen (8 met een kist-aflijning)

enkele vondsten uit de vulling van de grafkuilen: