Oude Beestenmarkt

Beschrijving

Op het terrein zijn twee sporen aangetroffen uit de nieuwe tijd. De drie proefputten tonen een gelijkaardig beeld. Het eerste spoor is een spoor dat in alle drie de werkputten is aangetroffen, zonder begrenzing, noch verticaal, noch horizontaal. Het gaat om de vulling van de gracht/rivier Colme die op deze locatie tot eind 17de, begin 18de eeuw aanwezig was. Het aardewerk dat werd aangetroffen in de dempingspakketten dateert in de 17de eeuw. Dit komt goed overeen met de historische bronnen, die de demping van de Colme plaatsen op het eind van de 17de eeuw. Het andere spoor is niet waargenomen in de proefputten, maar bij controle van de huidige riolering. Het gaat om een bakstenen citerne/waterput die gebouwd is na de opvulling van de Colme. Vermoedelijk dateert de structuur uit de 18de of 19de eeuw.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Cisterne