Nieuwe Beggaardenstraat 41 - verwerking

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7079
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een nieuwbouwcomplex met ondergrondse parkeergarage, vond binnen het plangebied een archeologisch vooronderzoek plaats.

Tijdens het proefputtenonderzoek werden zes putten en één sleuf aangelegd. Het vooronderzoek leverde bewoningssporen in de vorm van beerkelders (S3 en S5, in het westen van het terrein), een muur (S4, in het westen van het terrein) en recente afwateringskanaaltjes (S1 en S2, in het oosten van het terrein). Opmerkelijk was de vondst van een 17de-eeuwse gewelfde beerkelder (spoor 3) met een zéér rijke vulling. Deze context kon volledig geregistreerd worden. Er werden geen aanwijzingen aangetroffen van overige relevante contexten.

Deze nota behandelt de verdere verwerking van de gewelfde 17de-eeuwse beerkelder. De kelder (270 bij 270 cm) was opgebouwd in bakstenen en had een tongewelf waarvan enkel de aanzet nog bewaard was. De muren rustten rechtstreeks op de natuurlijke bodem, er was dus geen vloer aanwezig. Het profiel van de inhoud van de beerkelder toonde aan dat na het gebruik van de kelder het tongewelf doorbroken werd waarna de kelder volgestort werd met puin. Onderaan was nog een 30-tal cm beervulling aanwezig. De kleine hoeveelheid beer bevatte daarentegen redelijk veel vondstmateriaal waaronder fragmenten Westerwald steengoed (N= 18), faience (N= 8), oxiderend gebakken aardewerk met loodglazuur (N= 19), glas (N= 18) en pijpaarde (N= 31), schelpen en kippenbotjes. Een deel van het vondstmateriaal uit de beervulling kan nauwkeurig gedateerd worden tussen 1650 en 1700 (o.a. kleipijpjes en een luxueus façon de Venise kelkglas.

Het bulkstaal (20L) van de beervulling werd onderworpen aan een archeobotanisch onderzoek. Uit analyse van het bulkstaal bleek de samenstelling van de cultuurgewassen, bestaande uit kwalitatieve en exclusieve producten zoals o.a. perzik, kornelkers en lampionplant, te passen binnen een redelijk welvarend huishouden te vergelijken met die in de beerputten van enkele andere elitaire residenties uit de 17e eeuw in de provincie Antwerpen.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie Tienen

17de-eeuwse beerkelder