waarneming

Albert I-Promenade

archeologisch element
ID
983579
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983579

Beschrijving

In het kader van de geplande werken voor het vervolledigen van een ondergrondse parking te Oostende (provincie West-Vlaanderen) voerde een archeologisch team van Monument Vandekerckhove nv van januari 2018 tot oktober 2018 een archeologische begeleiding en registratie uit op het terrein.

Van sommige van de aangetroffen muren en een toren werd de mogelijkheid overwogen dat ze tot de vestingswerken behoorden, echter is hier geen overtuigend bewijs voor. Het is waarschijnlijker dat deze muren in verband te brengen zijn met 19de-eeuwse dijkwerken.

De aangetroffen muurresten dateren uit de 2de helft van de 19de eeuw. Van de houten structuur zijn 3 stalen voor dendrochronologie geanalyseerd. Deze leverde echter geen bruikbare resultaten naar datering op. Vermoedelijk dateert de houten structuur uit de nieuwe tijd.

Uit WO II werd een mogelijke standplaat in beton voor luchtafweer aangetroffen. Dit wordt afgeleid uit de rol van het projectgebied in de kustverdediging door de Duitsers in WO II.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Fragment afweergeschut

Datering: WO II
Typologie: verdedigingswerkonderdelen
Materiaal: beton, staal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Zeedijk

Datering: tweede helft 19de eeuw
Typologie: dijken, muurresten, palissaden
Materiaal: aardewerk, hout
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Oostende


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Albert I-Promenade [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.