Van Hemelstraat 11

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8164
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek plaats. Dit bestond uit een landschappelijk booronderzoek en proefsleuven.

Het projectgebied en zijn onmiddellijke omgeving bevinden zich op een hoogte van +13-14 m TAW zonder opmerkelijke reliëfverschillen. De
top van de quartair afzettingen wordt ter hoogte van het projectgebied gekenmerkt door de bodemserie Scm, een matig droge lemige zandbodem met een dikke antropogene humus A horizont. De antropogene humus A horizont wordt verondersteld het resultaat te zijn van het aanbrengen van een plaggendek.

In alle landschappelijke boringen is een A/C-profiel herkend, met een dikke antropogene A-horizont (tot 55 cm dik) op een C-horizont. In enkele boringen kon de Ap-horizont onderverdeeld worden in 2 delen wat wijst op de aanwezigheid van een plaggenbodem.

De profielen aangelegd tijdens het proefsleuvenonderzoek, bevestigen de vaststellingen van het landschappelijk bodemonderzoek. Ter hoogte van afgebroken panden zijn onder de bouwvoor verschillende puinlagen aangetroffen.
Het bodemarchief omvatte één archeologisch relevant niveau, onmiddellijk onder de bouwvoor. Dit niveau bevond zich tussen + 13,0 m TAW en + 13,6 m TAW (ca. 0,3 – 0,9 m –mv). Ter hoogte van de bebouwde percelen werd het archeologisch leesbare vlak pas op een diepte van 0,9 m onder het
maaiveld bereikt. Ter hoogte van de noordelijke gelegen weide (onbebouwd terrein) werd het archeologisch leesbare vlak soms erg ondiep aangetroffen (vanaf 0,3 m -mv).

In totaal zijn 39 sporen waargenomen, onder te delen in twee groepen. Een eerste groep situeert zich in de bebouwde zone aan de Van Hemelstraat. Hier werden recente verstoringen geobserveerd: uitgravingen, zonder vondsten, scherp afgelijnd en met een zeer donkere vulling. Een tweede groep sporen situeerde zich in het noordelijke deel van het plangebied en omvat ondiepe kuilen en een greppeltje. Al deze sporen zijn op basis van vulling en een enkele vondst als recent te interpreteren. Uit de bouwvoor zijn nog twee andere vondsten gerecupereerd. Het gaat in alle drie de gevallen om oxyderend gebakken aardewerk met loodglazuur. De recente verstoringen en puinlagen zijn mogelijk te linken aan een woonerf dat zichtbaar is op de Ferrariskaart.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Recente sporen