Nijvelsebaan-Wegenis

Beschrijving

Het tracé van de huidige Nijvelsebaan (N253) - parallel met de linker valleiflank van de Dijle - zou overeenkomen met het tracé van een Romeinse weg en vormde tijdens de (volle) middeleeuwen de enige grote verbindingsweg tussen Leuven en Nijvel. Langs deze weg ontstonden talrijke bewoningskernen, waaronder het dorp Korbeek-Dijle en de gehuchten Ormendaal en Veeweide. Op de Ferrariskaart (ca. 1775) is te zien dat de bewoning van de gehuchten zich uitstrekte langs de NW-ZO georiënteerde veldwegen en vloedgrachten die aansluiten op de Nijvelsebaan. Het
projectgebied situeert zich aan de Putstraat tussen het gehucht Ormendaal (“Olmendaal” op de Ferrariskaart) in het noorden en het gehucht Veeweide in het zuiden.

Zie voor de resultaten van het onderzoek naar https://id.erfgoed.net/waarnemingen/223047.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie