Sporthal Verona

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7941
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

De sporen dateren zich voornamelijk in de Volle Middeleeuwen. Het terrein werd op dit moment in het noorden waarschijnlijk als nederzetting gebruikt. Er werden geen sporen van oudere of jongere periodes aangetroffen.

Het oudste spoor is de geul die dwars door het plangebied loopt. De onderste laag is gedateerd in de 7de eeuw n. Chr. Uit deze periode werden verder geen sporen aangetroffen. De bovenste laag van de geul kan aan de hand van aardewerk gedateerd worden in de 12de eeuw. De andere sporen dateren vanaf de 10de eeuw. Uit de 12de eeuw of begin 13de eeuw dateert een enkel bijgebouw in het uiterste noorden van het plangebied. Dit toont aan dat er in de directe omgeving van het plangebied middeleeuwse bewoning is geweest. Naast dit bijgebouw werden enkele kuilen aangetroffen. Een aantal zijn leemwinningskuilen die ook wijzen op bewoning in de omgeving. Uit de Nieuwe Tijd werden geen sporen aangetroffen. In deze periode was het plangebied waarschijnlijk in gebruik als weide of landbouwgrond.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Romeinse/middeleeuwse geul

Datering: laat-Merovingische periode, Romeinse tijd
Context: paleomeanders
Materiaal: plantaardig materiaal

Volmiddeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: ambachtelijke objecten, bevestigingselementen, kuilen, leemwinning, paalkuilen, spijkers, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), houtskool, metaal, natuursteen, plantaardig materiaal