Kristalpark Molse Nete IV

Beschrijving

Over het volledige terrein werd een landschappelijk bodemonderzoek uitgevoerd door middel van machinale en handmatige boringen. In een latere fase werden deze boringen aangevuld met 2 m brede sleuven die specifiek tot doel hadden om enkele diepere profielen te ontsluiten ter bestudering van mogelijke begraven paleobodemniveaus in de dekzandsequentie. Een van de belangrijkste conclusies uit dit landschappelijk bodemonderzoek, was de vaststelling van een bewaard gebleven begraven landschap uit de Alleröd, dat in het zuiden aansluit bij het Molse Nete sitecomplex en in totaal meer dan 23 hectaren beslaat binnen bedrijventerrein Kristalpark III.

Volgend op het landschappelijke luik werd in twee fasen vooronderzoek verricht naar steentijdartefactensites in de zone met de bewaarde laatglaciale bodem die op dit deel van het bedrijventerrein ongeveer 9,7 ha in beslag neemt. Daar werden achtereenvolgens een verkennend booronderzoek, een waarderend booronderzoek en proefputten uitgevoerd, gericht op het opsporen van jager-verzamelaar acitiviteiten in de laatglaciale paleobodem en jongere vindplaatsen uit vroegholoceen in associatie met de bovenliggende podzolbodem. De zones die vervolgens gedeselecteerd werden voor prehistorie werden onderzocht door middel van proefsleuven. Het sleuvenonderzoek leverde geen indicatie op voor sporensites, maar leverde wel enkele geïsoleerde sporen op zonder onderling verband of vondsten. Het onderzoek naar steentijdartefactensites en het proefsleuvenonderzoek leverde wel indicatoren op. Men trof archeologische artefacten en andere indicatoren aan zowel in de podzolbodem als in de Usselobodem. De bewaringstoestand van de podzolbodem bleek variabel, maar de laatglaciale bodem bleek over een uitzonderlijk grote oppervlakte bewaard.

Auteurs: Vanderhoydonck, Ingrid

Steentijd artefactensite

Datering: finaalpaleolithicum, mesolithicum
Typologie: vondstenconcentraties, werktuigen
Context: podzols, Usselo-bodems
Materiaal: houtskool, lithisch materiaal

Beschrijving:
Uit het verkennend booronderzoek waren 50 boringen positief op houtskool en 61 boringen bevatte 87 lithisch materiaal op 2 niveaus. Het waarderend onderzoek gaf op 100 stalen 71 boringen met houtskool en 33 boringen met 36 lithische artefacten. Het verdere proefputtenonderzoek toonde aan dat de noordelijk zone wel archeologische sites moet bevatten maar dat deze mogelijk een lage vondstdensiteit hebben en bijgevolg moeilijker te prospecteren zijn. De zuidelijke zone die deel uitmaakt van de eerder gekende archeologische site heeft een hogere vondstdensiteit.