Schuilkelders op de Arsenaalsite

Beschrijving

2 langwerpige civiele schuilkelders deels ondergronds, deels bovengronds bewaard. Vroeger wellicht afgedekt met een beschermende aarden heuvel. Deze structuren waren na WO II nog even in gebruik als schietstand en als uitbetalingskantoor voor personeelsleden van de NMBS.

Auteurs: Brion, Marc; Van de Sijpe, Luc

2 schuilkelders

Datering: WO II
Typologie: schuilkelders
Materiaal: beton, metaal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Beschrijving:
2 schuilkelders gebouwd volgens hetzelfde principe: via een zijdelingse toegangstrap komt men in een langwerpige gang, dwars op de schuilkelder. Op het einde van deze gang geeft een metalen deur toegang tot een klein sas met nog 2 deuren elk uitmondend in een langwerpige schuilkamer. De schuilruimtes liggen naast elkaar, gescheiden door een lange muur.
Op het uiteinde hebben beide schuilgangen een nooduitgang die uitkomt in het hoger uitstekende betonnen gedeelte, vlot herkenbaar vanaf de buitenzijde.