Sylvain Dupuisstraat

Beschrijving

Bij graafwerken voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Knokke-Heist, botste de aannemer in september 2021 op een grote en massieve bunker. Hij meldde meteen een toevalsvondst, waarna het agentschap Onroerend Erfgoed een kleinschalige opgraving uitvoerde. Voor de uitvoering van het veldwerk en de opmaak van het archeologierapport werd beroep gedaan op een archeologisch team van Adede bv, in het kader van de lopende raamovereenkomst voor de opgraving van toevalsvondsten. Daarnaast boden ook een aantal experten van Atlantikwall Belgium hun hulp aan, wat toeliet om de aangetroffen structuren beter te begrijpen en te plaatsen in tijd en ruimte.

De onderzochte structuren maken alle deel uit van het Stützpunkt Knocke-West, dat in 1942 door het Duitse leger werd gebouwd als deel van de Atlantikwall. Zo’n Stützpunkt bestond uit een verzameling van geschutsbunkers en schuttersposten, manschappenverblijven, observatieposten, opslagplaatsen en een netwerk van loopgrachten die de verschillende elementen met elkaar verbond.

De grootste onderzochte structuur was een massieve en bommenvrije bunker van het type Regelbau 134. Terwijl dit soort bunker meestal wordt gebruikt voor de opslag van munitie, zijn er sterke aanwijzingen dat er in deze bunker een keuken was ondergebracht. Getuigen hiervan zijn de vele ventilatieschachten die wijzen op de aanwezigheid van meerdere kachels of fornuizen.

De bunker was ingegraven in het duinzand en toegankelijk via twee grote trappartijen, waarvan er minstens één op zijn beurt in verbinding stond met een loopgracht die naar twee (verdwenen) manschappenbunkers leidde. Verder werden ook sporen gevonden van een kleine mitrailleurbunker (Tobruk) en van twee bakstenen circulaire structuren die mogelijk de restanten zijn van drinkwaterputten.

Na de oorlog werd de bunker volledig ontmanteld en werden alle aanwezige installaties verwijderd. De bunker zelf bleek te massief om af te breken en verdween onder de parking.

Auteurs: De Decker, Sam
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)