Muntstraat II

Beschrijving

Bij het vooronderzoek werden archeologisch relevante sporen aangetroffen op twee niveaus. Het gaat om muurresten (muren en put), sporen (paalsporen en een greppel), lagen (o.a. een oude ploeglaag en mogelijke rivierafzettingslagen) en vondsten (aardewerk en bot) uit de middeleeuwen tot de nieuwe tijd.
Bij aanvang van de opgraving, die in een bepaalde zone van het projectterrein plaatsvond, bleek het opgravingsterrein sterk verstoord door recente bouwingrepen. Toch waren onder de verstoringen verschillende sporen en structuren bewaard. Aangetroffen sporen zijn een vol- tot laatmiddeleeuwse accumulatielaag, een aantal laatmiddeleeuwse kuilen, een lokale stortlaag laatmiddeleeuws aardewerk en enkele 19de-eeuwse muur- en vloerstructuren.

Auteurs: Dierckx, Lies

19de-eeuwse structuren

Datering: 19de eeuw
Typologie: muurresten, vloeren

Beschrijving:
Restanten van een bakstenen muur die behoorde tot een structuur die wordt weergegeven op 19de-eeuwse kadasterkaarten. Restanten van twee over elkaar aangelegde bakstenen vloeren.

Laatmiddeleeuwse sporen en vondsten

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: cultuurlagen, greppels, kleding en -accessoires, kuilen, ophogingslagen, paalsporen, rivierdeposities, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), leer, steengoed

Beschrijving:
Twee delen van lagen die geïdentificeerd kunnen worden als ophogings- of stortlagen. In de pakketten werd veel aardewerk aangetroffen: steengoed, grijs aardewerk en roodbakkend aardewerk met loodglazuur. Andere lagen die in het projectgebied zijn gevonden bij het vooronderzoek zijn een mogelijke rivierdepositielaag.
Kuilen met een onregelmatig ronde tot ovale vorm en met een zeer humeuze vulling rijk aan organische resten en mest. De kuilen dienden waarschijnlijk voor opslag en werden later herbruikt voor het deponeren van mestafval. Uit de kuilen werd aardewerk gerecupereerd, voornamelijk lokaal grijs aardewerk maar ook hoogversierd aardewerk, roodbakkend aardewerk met loodglazuur en Rijnlands steengoed. In één kuil werden ook lederen objecten gevonden, met name fragmenten van een of meerdere schoenen. Daarnaast zijn bij het vooronderzoek ook paalkuilen en een greppel waargenomen uit dezelfde periode.