Internationale Dijk (fase 2)

Beschrijving

In fase 2 werd een doorsnede op de Internationale Dijk uit 1872-1873 gezet, waardoor de opbouw geregistreerd kon worden. Onverwacht werd op de locatie van de coupe een achtste bunker uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Het dijkje heeft een eenvoudige opbouw bestaande uit twaalftal lagen. De bovenste lagen worden gekenmerkt door overwegend geelbruinkleurig zand met vermenging van kleibrokjes. Naar onder toe nemen deze kleibrokjes toe in grootte en aantal. In lagen 10 en 13 zijn deze kleibrokken zo groot dat ze als kleiplaggen of zoden beschouwd kunnen worden. Tussen de afzonderlijke zoden is nog veel zand aanwezig.

De bunker betreft een kabelverdeelstation, maar strikt genomen behoort deze bunker niet tot het Stützpunkt Flugplatz. Deze zou waarschijnlijk een verbindende rol hebben gehad tussen Stützpunkt Flugplatz en Stützpunkt Cadzand-Badhuis.

Auteurs: van den Dorpel, Arno
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv