waarneming

Kleine Nete II

archeologisch / landschappelijk element
ID
983758
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983758

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6254
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Bij het booronderzoek zijn er binnen het plangebied ter plaatse van het zuidelijke deelgebied (toekomstige geul) in totaal zes te onderscheiden horizonten of lithostratigrafische eenheden vastgesteld. Deze bestaan uit een opeenvolging van alluviale zandige klei – (kleiig) veen – fluviatiel lemig zand – fluviatiele lichte klei – fluviatiel zand – marien kleiig zand. Deze sedimentsequentie behoort tot de formatie van Arenberg en representeert met uitzondering van eenheid 6 vermoedelijk de periode Laat-Holoceen tot en met Laat-Glaciaal. Deze formatie is hier ongeveer 1,5 tot 2,0 meter dik. Eenheid 6 dateert uit het Laat-Mioceen. Dit komt op hoofdlijnen overeen met de resultaten van het landschappelijk booronderzoek, met uitzondering van de vaststelling dat er weinig recente bodemverstoring heeft plaatsgevonden.

De profielen van het proefsleuvenonderzoek kunnen de waarnemingen uit de booronderzoeken bevestigen. Bovenaan werd er telkens een aangebracht pakket vastgesteld. Daaronder bevonden zich rivierafzettingen. In profiel 1, het profiel dat zich het dichtst bij de Kleine Nete bevindt, zijn deze rivierafzettingen beduidend dikker en gelaagd. Onderaan de rivierafzettingen situeert zich een blauwe C-horizont. In de sleuven werden geen antropogene sporen aangetroffen. Alle aangetroffen anomalieën worden geïnterpreteerd als natuurlijke verstoring. 


Auteurs: Van den Notelaer, Dominick; Van Mierlo, Tine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Booronderzoek

Datering: nieuwe tijd
Typologie: alluviale vlakten
Materiaal: aardewerk, houtskool, steenkool
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Het aardewerk kan in de nieuwe tijd gesitueerd worden. Deze scherven kunnen in theorie een aanwijzing zijn voor een vindplaats uit de nieuwe tijd, maar het is evenwel mogelijk dat zij het gevolg zijn van aanvoer van de Kleine Nete. Op grond daarvan vormen zijn geen directe aanwijzing voor de aanwezigheid van een vindplaats.

Proefsleuvenonderzoek

Typologie: alluviale vlakten
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Geen indicaties van waardevolle archeologische contexten.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine Nete II [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983758 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.