waarneming

Akkerlaan II

archeologisch element
ID
983777
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983777

Beschrijving

De oudste vondsten die wijzen op (beperkte) menselijke aanwezigheid binnen de grenzen van het plangebied dateren uit het neolithicum. Tijdens de opgraving zijn twee artefacten verzameld die in het neolithicum worden gedateerd.

Vanaf de vroege ijzertijd vinden er meer activiteiten in het plangebied plaats. In zone 1 zijn negen gebouwstructuren onderscheiden waaruit twee bewoningsfasen gereconstrueerd zijn. In zone 2 (noorden) zijn acht gebouwstructuren aangetroffen, maar uit de ligging van een structuur op de noordelijke rand van het plangebied blijkt dat de bewoningssporen uit zone 2 zich voortzetten buiten het plangebied. Hoe de nederzetting van zone 2 zich echter verhoudt tot die van zone 1 (zuiden) is wel niet duidelijk geworden. Het aardewerk dat op beide zones is aangetroffen, vertoont grote overeenkomsten.

Na de vroege ijzertijd lijkt het plangebied voor een langere tijd verlaten te zijn geweest. Pas vanaf de vroege Romeinse tijd (mogelijk late-ijzertijd) wordt het plangebied, zone 2, intensief in gebruik genomen. De nederzetting uit de vroege tot midden-Romeinse tijd is alleen in zone 2 aangetroffen. Binnen de nederzetting Willebroek-Akkerlaan kunnen acht woonkernen onderscheiden worden die over vier bewoningsfasen verdeeld kunnen worden. Op basis van de ligging van de woonkernen en hun verspreiding over het terrein lijkt de hoofdbewoning zich te concentreren aan de (zuid)westzijde van het terrein. Ook het aardewerk- en natuursteenonderzoek wijst uit dat het zwaartepunt van de nederzetting in het (zuid)westen lag. Op basis van typologieën, 14C-onderzoek en vondstmateriaal is uiteindelijk de conclusie getrokken dat de bewoning aanving rond het einde van de late ijzertijd met structuur 19, een portiekgebouw (fase 1) en eindigde aan het einde van de 2de – begin 3de eeuw met bewoningsfase 4 waar de structuren 26 en 12 onder vallen.

Na deze periode vindt er geen bewoning meer plaats in het plangebied. In de loop van de late middeleeuwen – nieuwe tijd wordt het plangebied, zowel zone 1 als zone 2, in gebruik genomen als agrarisch gebied. In het gebied zijn greppels aangetroffen die onderdeel zijn van de ontginning van het plangebied. Zowel in zone 1 als 2 zijn karrensporen onderzocht die behoren bij paden die in het plangebied hebben gelopen.


Auteurs: Kooi, Maria
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Zone 1: late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, karrensporen, kuilen
Gebeurtenis:

Zone 1: vroege ijzertijd

Datering: vroege ijzertijd
Typologie: bijgebouwen, gebouwplattegronden, paalsporen, spijkers
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Zone 2: Romeinse tijd

Datering: Romeinse tijd
Typologie: bijgebouwen, gebouwplattegronden, paalsporen, spijkers, waterkuilen, waterputten
Materiaal: aardewerk, hout, natuursteen
Gebeurtenis:

Zone 2: late middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: karrensporen, perceelsgreppels
Gebeurtenis:

Zone 2: vroege ijzertijd

Datering: vroege ijzertijd
Typologie: bijgebouwen, gebouwplattegronden, kuilen, paalsporen, spijkers
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Akkerlaan II [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983777 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.