Opgraving Prosper Van Raemdonckstraat

• is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7716
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

De site ligt op 700m van het historische centrum van Beveren, binnen een recent verstedelijkt gebied. Op het terrein werd een woonerf uit de volle middeleeuwen (11de tot 12de eeuw) aangetroffen. Deze bestond uit een deel van een hoofdgebouw, een grachtencomplex en een kuil. Daarnaast is een grachtensysteem uit de nieuwe tijd tot en met nieuwste tijd aangetroffen. Het is aannemelijk dat de site zich in westelijke richting kan verderzetten.

Het hoofdgebouw kan op basis van typologische gronden en het weinige materiaal uit de sporen en de koolstofdateringen in de volle middeleeuwen gedateerd worden. Ook het omliggende grachtensysteem dateert aan de hand van duidelijk vondstmateriaal in de 10de tot en met 12de eeuw. Het is niet duidelijk of het hoofdgebouw en de gracht gelijktijdig in gebruik waren, maar de planmatige spreiding doen wel een (gedeeltelijke) gelijktijdigheid vermoeden.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Grachten