Frans Halsplein

Beschrijving

Naar aanleiding van een omgevingsaanvraag voor de renovatie van een speelplaats van een school werd een archeologienota opgemaakt. Het onderzoeksgebied situeert zich binnen de vierde stadsuitbreiding van Antwerpen. Deze is te dateren in de 14de - 15 de eeuw. Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek werd een advieszone geselecteerd voor verder onderzoek.

Aan de hand van twee proefputten werd het onderzoeksgebied onderzocht. Er werden verschillende archeologische resten en sporen vastgesteld. Het gaat om een vermoedelijk 19de-eeuwse vloer, enkele muren die vermoedelijk te dateren zijn in de nieuwe – nieuwste tijd. Daarnaast werd er een beerput aangetroffen. Er werden verschillende vondsten gedaan. Het gaat enerzijds om consumptieafval zoals dierlijk bot, oesters en kokkels, maar ook rood geglazuurd aardewerk en een metalen gespje uit de 18de eeuw.

Op basis van de resultaten van het vooronderzoek werd een zone afgebakend voor verder archeologisch onderzoek door middel van een opgraving.

Bron: PEPERMANS J. & VERRIJCKT J. 2020: Nota: Antwerpen Frans Halsplein, J. Verrijckt Archeologie & Advies Rapport Nr. 0379, Beerse
Auteurs: Hertoghs, Sarah

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd