waarneming

Oude Landen

archeologisch element
ID
983844
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983844

Beschrijving

In het kader van infrastructuurwerken en de herinrichting van het landschap nabij de Oude Landen (Ekeren) werd een archeologienota opgemaakt. Binnen de studie van het plangebied vond zowel landschappelijke booronderzoek als een geofysisch onderzoek plaats. Het doel van deze onderzoeken was de bodem en ondergrondse structuren in kaart te brengen.

Doordat het studiegebied zowel lateraal als verticaal erg variabel was qua bodemopbouw en de sedimentaire afzettingen erg vochtig en kleirijk (conductief) zijn, werd EMI als geofysische techniek voorgesteld. Met multi-signaal EMI kunnen immers laterale en verticale verschillen in bodemtextuur en organisch materiaal in kaart gebracht worden. Daarnaast kunnen ook kleinere sporen of zones met bodemvreemde of verstorende (antropogene) materialen gedetecteerd en afgebakend worden. 

Tijdens het landschappelijk booronderzoek werden in totaal 99 boringen gezet.

Op basis van de resultaten van het vooronderzoek zonder ingreep in de bodem werd een zone afgebakend voor verder archeologisch (voor)onderzoek.


Auteurs: Hertoghs, Sarah
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Typologie: alluviale vlakten, paleomeanders, zandruggen
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Landen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983844 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.