Hommelhofstraat 17A

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden sporen aangetroffen die vermoedelijk deel uitmaakten van de 17de-eeuwse aarden wal die deel uitmaakte van de buitenste militaire verdediging van de stad. Deze versterking werd eind 17de, begin 18de eeuw opgericht door Vauban en bestond uit een binnenste en een buitenste omwalling. In het oosten en zuidoosten van de stad werd tussen de binnen- en buitenverdediging een overstromingsgebied aangelegd, de Inondation de Bailleul. De buitenste versterking bestond volgens bronnen uit een aarden wal, bedekt met gras, en werd ook wel linie genoemd. In 1782 kwam er een ontmanteling van de buitenomwalling, die echter begin 19de eeuw weer uitgebouwd werd met een hogere wal. Deze uitbouw werd in 1853 ontmanteld.

Tijdens het veldwerk werd de aanzet van een aarden wal aangesneden in het zuidelijke deel van het plangebied. Deze wal bevindt zich nog steeds onder en parallel aan de huidige Hommelhofstraat. In het zuidelijke deel van het profiel is, onder de aardlagen van de wal, een gracht zichtbaar. Boven op de vullingslagen van de gracht bevindt zich in de restanten van de aarden wal ook een recentere gracht.
Deze recentere gracht werd op zijn beurt ook weer opgevuld met recenter materiaal. De lagen van de wal zijn vrij homogeen en hadden een oranje-gelige kleur. Ze vertonen een opwaartse helling in zuidwestelijke richting, naar de huidige straat toe.

De aangetroffen sporen houden vermoedelijk allemaal verband met de aanleg van de wal in de tweede helft van de 17de eeuw en de verwering ervan. De datering van de individuele sporen is moeilijk doordat er slechts twee aardewerkfragmenten werden aangetroffen tijdens het proefsleuvenonderzoek. Het betreft twee scherven die te dateren zijn tussen de 14de en 16de eeuw. Deze scherven werden aangetroffen in de grachtvulling, maar ze kunnen erin terecht gekomen zijn via de aarde die gebruikt werd bij het dempen van de gracht waardoor ze niet noodzakelijk als chronologische markers gebruikt kunnen worden.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden ook fragmenten van munitie uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. Deze vondsten duiden op het mogelijke gebruik van de site als een locatie om artillerie op te stellen. Het betreft fragmenten van zowel Britse als Duitse munitie uit de Eerste Wereldoorlog. Deze vondsten duiden op het gebruik van deze iets hoger gelegen positie voor het opstellen van artillerie.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Vaubanversterking