waarneming

Collector Oude Spoorweg - Spiegelstraat

archeologisch element
ID
983949
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983949

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8309
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek werd geen enkel steentijdartefact aangetroffen, noch andere archeologische relevante vondsten. Tijdens de veldkartering en metaaldetectie werden 4 musketkogels aangetroffen, van diverse grootte, met en zonder sporen van impact. Er werden ook hespen, en laatmiddeleeuwse mesheftbekroning, een kogelpunt uit de eerste helft van de 20ste eeuw, twee aan elkaar passende mogelijke beslagstukken uit de nieuwe tijd en een aantal ondetermineerbare vondsten ingezameld. Er werden 21 spoornummers uitgedeeld, voornamelijk aan greppels, een gracht of oude zijarm van de Gete en 4 andere sporen. Er werden 40 vondsten gerecupereerd uit 11 contexten.


Auteurs: Patrouille, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Greppels en gracht (oude Getearm) en kuilen

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw, volle middeleeuwen
Typologie: afgesneden meanders, grachten (infrastructuur), kuilen, perceelsgreppels, vaatwerk
Materiaal: grijs aardewerk, ijzer, Maaslands aardwerk
Gebeurtenis:

Metaaldetectievondsten

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw, 18de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: versieringsonderdelen van voorwerpen, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: koperlegering, lood, lood-tinlegering, metaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Tijdens de veldkartering en metaaldetectie werden 4 musketkogels aangetroffen, van diverse grootte, met en zonder sporen van impact. Er werden ook hespen, en laatmiddeleeuwse mesheftbekroning, een kogelpunt uit de eerste helft van de 20ste eeuw, twee aan elkaar passende mogelijke beslagstukken uit de nieuwe tijd en een aantal ondetermineerbare vondsten. De mesheftbekroning bestaat uit loot-tin legering en heeft een floraal motief voorzien van een parelrand, daterend uit de Late Middeleeuwen. Eén hesp maakt deel uit van een rechthoekige gesp in gegoten koperlegering (late 17de eeuw tot einde 18de eeuw), de andere hesp betreft een rechthoekige gesp in gegoten koperlegering (later 16de tot einde 17de eeuw).


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Collector Oude Spoorweg - Spiegelstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983949 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.