waarneming

Wijtschatestraat 82

archeologisch element
ID
983960
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983960

Beschrijving

Werkzaamheden in de tuin van een particulier in de Wijtschatestraat te Wijtschate leidden op 19/05/2020 tot de vondst van de stoffelijke resten van 2 Duitse soldaten. Deze waren secundair begraven, mogelijk in een schuttersput die voor de gelegenheid werd hergebruikt. De stoffelijke resten werden waarschijnlijk door Duitse militairen kort na of tijdens de gevechten van het najaar van 1914 van het slagveld gehaald en herbegraven. Dergelijke praktijken zijn historisch weinig gedocumenteerd. Het is niet geweten of en op welke schaal ze vroeg in de oorlog plaatsvonden. De waarde van deze vondst ligt dan ook niet zozeer in de artefacten of de menselijke resten die werden aangetroffen. Eerder gaat te om de manier waarop de archeologische registratie en studie een beeld reconstrueert van de manier waarop tijdens de chaotische eerste oorlogsmaanden met stoffelijke resten op het slagveld werd omgegaan.


Auteurs: Heyvaert, Bert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Duitse gesneuvelden

Datering: WO I
Typologie: bevestigingselementen, funeraire, rituele en religieuze objecten, kleding en -accessoires, kuilen, veldgraven, wapens en munitie
Materiaal: bot (menselijk), leer, metaal, textiel, wol
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wijtschatestraat 82 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983960 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.