Het vooronderzoek is gesitueerd op een plaats waar reeds lang historische bewoning is gekend. In alle proefputten zijn dan ook antropogene sporen teruggevonden. In totaal zijn er 37 afzonderlijke spoornummers toegekend, verspreid over de zes proefputten. De proefputten zijn uitgezet in drie zones: - ten noorden van de kerk in de Kerkstraat - in de groenzone en op de parking ten oosten van de kerk - ten zuiden van de kerk in Letterhoutemdorp
De sporen ten noorden en zuiden van de kerk zijn te linken aan (relatief recente) straatniveau’s die voorafgaan aan de huidige verharding. De oudste straatniveaus betreffen wellicht onverharde wegdekken met karrensporen. In Letterhoutemdorp zijn deze ook sterk geërodeerd en tijdens het gebruik opgevuld. Het vondstmateriaal van deze wegdekken wordt gedateerd tussen de 17de en de 20ste eeuw. Een kleine minderheid aan sporen aan de oostzijde van de kerk is te linken aan oudere occupaties. Het betreft kuilen, greppels en een akkerlaag. Een kleine hoeveelheid vondstmateriaal gaf een indicatie naar ouderdom van de sporen. Het oudste spoor, een kuil, gaat terug tot de volle middeleeuwen. Er zijn geen begravingen aangetroffen.
Beschrijving: Diverse kuilen werden aangetroffen ten noorden van de kerk (onder jongere wegniveaus), en ten oosten van de kerk. het oudste vondstmateriaal betreft handgevormd aardewerk uit de 9de-12de eeuw.
Beschrijving: De onverharde wegen bevatten karrensporen. Ten zuiden van de kerk is er aanwijzing voor een holle weg die tijdens het gebruik werd opgevuld wegens erosie. Vondstmateriaal dateert uit de 17de- 19de eeuw. Bovenliggende verharde wegen dateren uit de 18de-20ste eeuw op basis van vondsten.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Lievens-Houtem Letterhoutem Letterhoutemdorp [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/983983 (geraadpleegd op ).