Kerkstraat 68

Beschrijving

Uit het proefputtenonderzoek blijkt een goed bewaard bodemarchief aanwezig ter hoogte van het onderzoeksgebied. De aangetroffen archeologische sporen omvatten kuilen, ophogingslagen, tuinaardelagen, een cultuurlaag, zandbedden, vloeren en/of verhardingen en muren. De oudste vondsten die aangetroffen werden bij het onderzoek zijn in de late middeleeuwen te plaatsen. De laag met de oudst gedateerde vondsten lijkt te dateren in de tweede helft van de 15de eeuw of de eerste helft van de 16de eeuw. Onder deze laag bevindt zich nog een middeleeuwse cultuurlaag. Bij het onderzoek zijn resten van historische bebouwing vastgesteld. Een reeks muren bevindt zich nabij de Onze-Lieve-Vrouwekerk en is te plaatsen in de 16de eeuw of nog iets later. Ze kunnen in verband gebracht worden met de bebouwing langs de Onze-Lieve-Vrouwekerkstraat. Er zijn ook muren aanwezig die in de nieuwe tijd te plaatsen zijn van de bebouwing langs de Kerkstraat die te zien is op kaarten uit de latere 18de eeuw, maar er zijn ook muren te dateren in de periode na de tweede helft van de 15de eeuw tot de eerste helft van de 16de eeuw.

In totaal zijn er 49 lagen, 22 grondsporen en 20 muren geregistreerd. Een aantal muren behoort tot de 16de eeuw maar ook 19de eeuwse bebouwing is aangetroffen.

Auteurs: Verhaert, Alde
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Historische bebouwing

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw, eerste helft 16de eeuw, tweede helft 15de eeuw
Typologie: muurresten, ophogingslagen, puinlagen, tuinen, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, ijzer

Beschrijving:
Op het terrein is aardewerk ingezameld, glas, ijzer en botmateriaal. Het aardewerk bestaat uit gedraaid grijs aardewerk, rood en wit geglazuurd aardewerk, steengoed uit Raeren en Langerwehe, majolica, faience, industrieel wit en zwart aardewerk.