Rode-Haanstraat

Beschrijving

Eind mei 2018 stootte de Wegendienst van Brugge bij de heraanleg van de wegenis op een bakstenen gewelf. Het bleek te gaan om een dubbele straatkelder van maar liefst ca. 15 op 6 m, door zijn ruime afmetingen uniek te noemen in Brugge. In tegenstelling tot de 15-tal reeds gekende straatkelders neemt de straatkelder in de Rode-Haanstraat een groot deel van de straatbreedte in en beperkt hij zich niet tot één perceel.

Via de toevalsvondstprocedure werd de dubbele straatkelder door een team van het agentschap Onroerend Erfgoed maximaal vrijgelegd en volledig in kaart gebracht en gedocumenteerd. Dankzij de samenwerking met het Brugse Stadsarchief en de dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken kon de bouwgeschiedenis achterhaald worden.

Via de akten voor de bouw van de kelders kan aangetoond worden dat de straatkelder dateert uit de 17de eeuw en dat deze in twee fasen is gebouwd. De oudste kelder is in of kort na 1641 aangelegd door de eigenaar van de herberg Den Rooden Haene dat zijn achterhuis had aan de Rode-Haanstraat. Zevenendertig jaar later, in 1678, kreeg de nieuwe eigenaar van deze herberg toestemming om deze kelder uit te breiden met een extra deel. Een logische conclusie is dat deze straatkelders dienden voor de stockage van drank en voedingswaren.

Het in kaart brengen van de doorgangen tot de kelder heeft duidelijk gemaakt dat het oostelijk deel van de straatkelder op een gegeven moment toegankelijk gemaakt werd vanuit Rode-Haanstraat 3, de herberg Au Jambon. Toen dit pand in 1971 grondig gerenoveerd werd en het onderkomen werd van de Belastingsdienst, werden de drie doorgangen op vraag van de Stad toegemetst en de straatkelder als het ware verzegeld.

Alle analoge en digitale registratie en documentatie worden bewaard in het archief van het agentschap Onroerend Erfgoed. De Stad Brugge liet de straatkelder in situ behouden onder het nieuwe wegdek.

De kelders zijn daartoe opgevuld met reversibel materiaal, namelijk argexkorrels. Het extra toplaagje op het gewelf werd wel gedeeltelijk afgeschraapt om het vereiste wegdekniveau te kunnen aanhouden.

Bron: Vanhoutte S. 2022: Twee 17de-eeuwse straatkelders in de Rode-Haanstraat in Brugge (West-Vlaanderen). Eindverslag van een toevalsvondst, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 241, Brussel.
Auteurs: Vanhoutte, Sofie

Kelders