Guldenbergplantsoen 4-8

Beschrijving

In 1998 begon men met archeologisch onderzoek naar de site van het woonproject "Leieboorden". De werken en het onderzoek vonden plaats op de locatie van woonblok 1 en 2 de huidige Guldenbergplantsoen 5-7-8. In het oostelijke deel van deze werf werd vanaf 12 maart 1998 een grijszwarte vulling van een dicht geslijkt aanlegplaats zichtbaar. Het onderzoek ervan werd afgewerkt op 24 mei en eindigde met de ontdekking van een aanzienlijke hoeveelheid nederzettings en ambachtelijk afval daterend van het midden van de eerste tot het derde kwart van de 3de eeuw.

In 1999 werd het woonproject "Leieboorden" van Sobifac en Partners in Kortrijk een noodopgraving uitgevoerd. Hierbij werd een oud onderdeel van de iets later te dateren oude Romeinse haven opgegraven. Er werden voor de Romeinse periode enkel scherven gevonden maar voor de middeleeuwen werd een hellend vlak van grote bakstenen ( 28 x 6x 12,5/13 cm ), typisch voor het eind van de 13de eeuw en het begin van de 14de eeuw aangetroffen.

Het optrekken van woonblok 4 bood vanaf 18 januari 2000 de kans om door een noodopgraving allerlei afval, achtergelaten op de rand van de haven in te zamelen. Er werd de hand gelegd op 687 nieuwe vondsten. Deze fase betekende de eindfase van archeologisch onderzoek naar deze site.

Bron: Opgravingen 1999 Archeologische stichting voor zuid-west-Vlaanderen, Jaarverslag 2000 Opgravingen & Prospecties Philippe Despriet Kortrijk, 1 december 2000, Opgravingen 1998 Archeologische stichting voor zuid-west-Vlaanderen
Auteurs: Lambrecht, Matthias; Despriet, Philippe

Aardewerk Romeins

Datering: Laat-Romeinse Tijd, Midden-Romeinse tijd
Typologie: vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Er zijn 557 scherven aangetroffen. De nadruk ligt op het laatste derde van de eerste en vooral de eerste helft van de tweede eeuw: terra nigravormen, terra sigillata, geverniste bekers met zandbestrooiing, Pompejaans-rode borden ( ca.70-250 na Chr.) ,zeepwaar.... enz. De import is goed vertegenwoordigd: Arraswaar, Spaanse amforen, Belgisch waar (lage borden), kruiken en kruikamforen, Belgisch waar (lage borden), kruiken en kruikamforen, wrijfschalen ... enz. Bij het lokaal vervaardigde vaatwerk herkennen we zoals steeds het reducerend gebakken aardewerk en de in primitieve kuilovens vervaardigde ceramiek, waarvan vorm en decoratie nauw aansluiten bij oudere, inheemse tradities.
1998: aangetroffen in de kuilen van woonblok 1 en 2.
-991 fragmenten terra sigillata, de oudste uit Zuid-Gallië maar voornamelijk uit Centraal-Gallië en in mindere mate Oost-Gallië. Ze dateren uit het einde van de eerste en vooral de 2de eeuw na Christus.
-Import ceramiek: 40 na Chr tot 250 na Chr.
- 124 scherven grijs reducerend gebakken aardewerk.
- 462fragmenten van smeltkroezen voor de productie van smeedijzer en brons.

Aardewerk middeleeuwen

Datering: 13de eeuw, 14de eeuw, 15de eeuw
Typologie: vaatwerk
Materiaal: aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Dit bestaat uit een verzameling scherven van 52 stuks. Het oudste voorwerp: een grijze ,reducerend gebakken scherf met op de lip van de rand een ingestempeld ruitmotief: ca. 1200-1250. Er is ook importmateriaal: steengoed met radstempel en paarse ijzerengobe ( begin 14e eeuw), idem uit Langerwehe (1350-1450), uit Siegburg (vlamglazuurvlekken, 15de eeuw) en Raeren (16de eeuw). Verder grijsbakkend en slibversierd aardewerk.

Bouwmaterialen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: bouwmaterialen
Materiaal: aardewerk, Doornikse kalksteen, zandsteen

Beschrijving:
- bouwmaterialen: dakpannen, luchtbuizen, vloerbeton en een vloertegel in aardewerk. Er waren ook Doornikse kalksteen en zandsteen aanwezig.

Glazen vondsten

Datering: Romeinse tijd
Typologie: vaatwerk
Materiaal: glas

Beschrijving:
19 stukken van Romeins glazen vaatwerk

Hellend vlak middeleeuwen

Datering: eerste helft 14de eeuw, tweede helft 13de eeuw
Typologie: infrastructuur aan en in het water

Beschrijving:
Het gaat hier om een hellend vlak gemaakt in baksteen maar de precieze functie is niet gekend behalve dat het te maken heeft met infrastructuur aan het water.

Leerlooiers afvallaag

Typologie: afvallagen, ambachtelijke objecten, bevestigingselementen, bouwelementen, bouwmaterialen, sieraden, vaatwerk, werktuigen
Materiaal: aardewerk, biologisch materiaal, bot (dierlijk), glas, leer, metaal, steen en mineraal, vuursteen
  • Noodopgraving Kleine Leiestraat 5
    • Bron: DESPRIET P. 1999: Opgravingen 1999 Archeologische stichting voor Zuid-West-Vlaanderen, Opgravingen, 21, Kortrijk.