Teksten van Franse dwangburcht

Franse dwangburcht ()

Overzicht van de werkzaamheden in 1990-2000 ()

1990: Start opgraving Franse voorburcht

1991: De toren door de stad in bruikleen geven aan de Archeologische Stichting.

1993-1994: Onderzoek (exterieur) van de  toren, die een hoektoren van de Franse voorburcht.

1995: Ontmanteling van interieur en opruiming recente constructies leidt tot de inwendige ontdekking van canonnieres.

1996: Inwendige opgraving brengt twee opeenvolgende torens en een waterciterne van 1301-1302 aan het licht.

1997: Educatieve inrichting met panelen en geschut, met mogelijkheid tot groepsbezoeken. Er was ook de opgraving en volledig onderzoek van de waterput, gebouwd en gebruikt circa 1670-1750 in de vulling van de opgevulde waterciterne.

1999: Start opgravingciterne op 27 november 1999 tot 25 maart 2000; onderzoek vulling tot op -3.74 ( t.o.v. dorpel toegangsdeur).

2000: Ontdekking aansluitende weermuur naar aanleiding van de aanleg van een archeologisch park en groenzone. In hetzelfde jaar werd de site door het stadsbestuur voordragen voor klassering als historisch monument en restauratie.

Deze opgraving is de derde in het onderzoek naar de artillerietoren van Kortrijk. Deze opgraving focuste zich op een drinkwaterciterne onder de artillerietoren. De opgraving had in 1999 geen resultaten vanwege een te hoge waterstand.

Bron: Opgravingen 1999 Archeologische stichting voor zuid-west-Vlaanderen