Dit was een noodopgraving met een reeks vondsten tot gevolg. De noodopgraving moet gezien worden in het licht van een reeks voorgaande vondsten. Van 1956 tot 1997 werd tot zes maal toe pottenbakkersafval en of bedrijfspuin aangetroffen, dit was dus de laatste vondst in een ruimere schakel van vondsten die wijzen op een grote pottenbakkersactiviteit.
Auteurs: Lambrecht, Matthias
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
De afvalput bevatte een grove vulling van baksteen, cement, schelpen, dierenbeenderen, bouwmaterialen, glas, pijpen en aardewerk.
Het aardewerk bestond uit:
17de-eeuws Majolica en faience, 24 exemplaren.
29 scherven roodbakkend loodgeglazuurd aardewerk.
Vier stukken steengoed uit de 17de eeuw.
Dertien stukken glas uit de 16de, 17de en 18de eeuw.
43 pijpfragmenten uit de 17de en 18de eeuw.
Beschrijving:
Er werden zeven ovens gevonden, algemeen zijn die te verdelen in ovens 1-3 , 4 en 5-7. Oven 4 was verwoest voor onderzoek kon plaatsvinden.
Ovens 1-3 waren staande ovens en gebruikt voor hetzelfde doel waarschijnlijk in chronologische opvolging. Wat betreft de opbouw bestonden ze uit allerlei zwaar verbrande, ten dele met verglaasd loodglazuur bedekte rolvormige elementen met ronde doorsnee. Deze tonen aan dat het te bakken aardewerk gestapeld werd op een rooster van dergelijke voorwerpen. Om de concentratie extra stabiliteit te geven had men er allerlei fragmenten van bruinrode dak en vloertegels, kleirolletjes en andere hulpstukken tussen geplaatst. Na het uitdoven van de oven bleven zij als productieafval op de ovenbodem achter.
Ovens 5-7 waren staande ovens en gebruikt voor hetzelfde doel waarschijnlijk in chronologische opvolging. Qua opbouw was de binnenkant tot twee centimeter diep zwart en van twee tot twaalf cm diepe oranjerood gebrand. Inzake de opbouw van het bakrooster trof men dezelfde elementen als bij de ovens 1-3 aan.
Beschrijving:
Dit bestond voornamelijk uit misbaksels van zowel hoogversierd als ander aardewerk. Het hoogversierd krijgt in de bron wel extra aandacht en bestond uit 547 fragmenten gemaakt uit drie technieken en met tien verschillende decoratieve elementen. De overige soorten aardewerk werden niet doorgegeven in absolute cijfers maar door hun grote aantallen werd enkel gekeken naar welke types er voorkwamen. Er waren 43 types grijs aardewerk en 20 types rood aardewerk.
Is deel van
Historische stadskern van Menen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijselsestraat 26-28 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984102 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.