Crash site Spitfire Mk.IX

Beschrijving

Op 8 september 2012 verkennen vier leden van de groep Huyghe-Decuypere de plaats in Tilleghembos waar vermoedelijk een spitfire neerstortte en lokaliseren ze met metaaldetectoren en een dieptemeter een zone van drie op vier meter, waar een grote concentratie van metalen voorwerpen op enkele meters diepte worden gesignaleerd. Ze treffen naast kogels van Britse makelij, ook aluminium fragmenten van een brandstofluik, en een rolroer, brandstofleiding en kleine stukjes hout en mica aan. Alle fragmenten tonen ernstige sporen van corrosie. De vondsten wijzen erop dat de Spitfire Supermarine mark IX van Edgar Dickerson zich hier in de grond heeft geboord.

Op zaterdag 31 augustus 2013 bergde Raakvlak in samenwerking met de Groep Huyghe Decuypere de Spitfire. De berging volgde het beginscenario zoals op voorhand opgesteld door de groep Huyghe-Devuypere.

De locatie van de opgravingssleuf is gebaseerd op de resultaten van het vooronderzoek. Alle afgegraven grond werd manueel en met metaaldetectors doorzocht. Onder de veertig centimeter dikke oppervlaktehorizont tekent zich een ovale impactcirkel af. Wrakstukken van het vliegtuig worden verzameld uit de vulling van de cirkel en de ploeglaag. Op 100 tot 120 centimeter diepte ten opzichte van het maaiveld worden de eerste grote wrakstukken gevonden.
De opgravingsput werd uitgebreid om dieper te kunnen graven. Dit bracht meer fragmenten aan het licht: een achterwiel, de cockpist, de intercooler, een pantserplaat, de motor, de propellernaaf, een Browning machinegeweer, een grote hoeveelheid munitie, en een enorme hoeveelheid klein materiaal. Ook een modificatieplaatje werd gevonden wat identificatie mogelijk maakte.
Met de dieptedetector lokaliseerde men Hispano boordkanonnen, die op meer dan 3 meter diep ten opzichte van het maaiveld in de grond waren geboord.
Op basis van de spreiding van de vondsten en de oriëntatie lijkt het vliegtuig in noordoostelijke richting te zijn neergestort, op grote hoogte en met hoge snelheid. Sommige onderdelen zijn bijna onherkenbaar verwrongen, veel onderdelen vertonen sporen van brand.
Naast metalen voorwerpen vonden ze ook onder meer een stafkaart en een handschoen.

Auteurs: Cousserier, Katrien

Militaire vondsten en vliegtuigonderdelen

Datering: WO II
Typologie: crash sites, kleding en -accessoires, vliegtuigonderdelen, wapens en munitie
Materiaal: aluminium, kunststof, metaal, textiel
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Beschrijving:
In 2012 troffen ze naast kogels van Britse makelij, ook aluminium fragmenten van een brandstofluik, en een rolroer, brandstofleiding en kleine stukjes hout en mica aan. Alle fragmenten tonen ernstige sporen van corrosie.
Bij de opgraving in 2013 vonden ze een achterwiel, de cockpit, de intercooler, een pantserplaat, de motor, de propellernaaf, een Browning machinegeweer, een grote hoeveelheid munitie, en een enorme hoeveelheid klein materiaal. Ook een modificatieplaatje werd gevonden wat identificatie mogelijk maakte. Met de dieptedetector lokaliseerden ze Hispano boordkanonnen. Naast metalen voorwerpen vonden ze ook onder meer een stafkaart en een handschoen.