Marktplein/Peperstraat I

Beschrijving

Naar aanleiding van een geplande nieuwbouw op de hoek van de Peperstraat en het Marktplein te Halle werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem uitgevoerd op het terrein. Het proefsleuvenonderzoek wees een lokaal zeer sterke verstoring van het projectterrein uit, met name in de zones het dichtst bij de Peperstraat en het Marktplein. Hier werden voornamelijk funderingen en opgevulde kelderruimtes van recente bebouwing ontdekt. Eén van deze recente structuren betrof een klokvormige pompwaterput met een loden pijp die boven het maaiveld uitstak.

In het centrale deel van het terrein, weg van de recente bebouwing, werden ook oudere sporen waargenomen. Uit de laatmiddeleeuwse tot vroegmoderne periode stammen twee fragmenten van (wellicht) dezelfde gracht, waarin grote fragmenten van een voorraadpot in rood geglazuurd aardewerk zijn gevonden. Daardoor kan de gracht gedateerd worden in de late middeleeuwen tot de 17de eeuw. Mogelijks gaat het om een erfbegrenzing.

Opvallend zijn enkele tamelijk sterk ontkleurde sporen in het noorden van het projectgebied. Het betreft een greppelsegment waarin een klein, ondetermineerbaar fragment handgevormd aardewerk werd gerecupereerd, en een cluster van paalsporen die een gebouwplattegrond lijken te vormen. Hoewel de paalsporen geen vondsten bevatten, kan de structuur mogelijks gedateerd worden in de ijzertijd, afgaande op de sterke ontkleuring van de sporen en de vermoedelijke vorm van de plattegrond (van het zgn. type St. Oedenrode/Oss-Ussen 2). Mogelijks zijn de greppel en het gebouw aan elkaar gelinkt, wat zou wijzen op de aanwezigheid van een woonerf uit de metaaltijden in het centrum van Hamme.

Auteurs: Geussens, Liesbeth
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: IOED Erfpunt

IJzertijdbewoning

Datering: metaaltijden, vroege ijzertijd
Typologie: gebouwplattegronden, greppels, paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Greppelsegment en een cluster van paalsporen in een standgreppel. Mogelijk betreft het een houtbouwwoning van het type St. Oedenrode/Oss-Ussen 2, dat doorgaans wordt gedateerd in de vroege ijzertijd. In de greppel werd een fragment handgevormd aardewerk gerecupereerd. Mogelijks zijn de greppel (als erfbegrenzing) en de gebouwplattegrond aan elkaar gelinkt, wat wijst op de aanwezigheid van een woonerf.

Laat- tot postmiddeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, paalkuilen, vaatwerk

Beschrijving:
Grachtsegment oversneden door enkele kleine paalspoortjes. In de gracht werden fragmenten van rood geglazuurd aardewerk gevonden. Mogelijks gaat het om een gracht dat een erf begrensde, afgaande op de oriëntatie parallel aan de Peperstraat en dwars op het Marktplein.