Wallenhof

Beschrijving

Op een terrein met een grootte van ca. 2.200 m² in het Wallenhof te Sint-Niklaas (deelgemeente Nieuwkerken-Waas) werd een archeologische opgraving uitgevoerd naar aanleiding van een geplande verkaveling. Tijdens het onderzoek werd een deel van een inheems Romeins woonerf blootgelegd. Er waren ten minste 12 gebouwplattegronden aanwezig, waarbij de meeste gebouwen min of meer oost-west georiënteerd waren. Enkele structuren oversneden elkaar en kunnen niet gelijktijdig in gebruik zijn geweest. De gebouwplattegronden zijn van verschillende types woonstalhuizen, waaronder één met intacte potstal, en van bijgebouwen. Er is sprake van een bewoningscontinuïteit vanaf de late ijzertijd/vroeg-Romeinse periode tot en met de 2de-3de eeuw n.Chr.

Het aangetroffen vondstmateriaal bestond uit handgevormd en gedraaid Romeins aardewerk, hoofdzakelijk gewoon reducerend gebakken aardewerk, maar ook Belgische waar en Gallische terra sigillata. Ook bouwkeramisch materiaal en natuurstenen objecten kwamen veelvuldig voor. Onder de natuurstenen objecten bevonden zich enkele fragmenten van maal- en slijpstenen. Dit geheel wordt geïnterpreteerd als een ensemble van een standaard rurale bewoningssite uit de 2de-3de eeuw n.Chr. in het Waasland.

Er werd geen nederzettingsafbakening gevonden en het aangesneden woonerf strekte zich met zekerheid in alle windrichtingen verder uit. De nederzetting sluit mogelijk aan bij een Romeinse vindplaats opgegraven in de jaren 90 van de vorige eeuw, direct te noorden van het projectterrein (CAI ID 32662), en mogelijk met de iets verder gelegen nederzetting in de huidige wijk Turkyen (CAI ID 224585). Na de derde eeuw lijkt de nederzetting verlaten. Er werden geen jongere bewoningssporen aangetroffen.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Vander Cruyssen, Margot

Romeinse grondsporen

Datering: late ijzertijd (westen), Midden-Romeinse tijd, Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: gebouwplattegronden, greppels, kuilen, paalkuilen, potstallen

Beschrijving:
Paalkuilen in de vorm van gebouwplattegronden van 12 structuren: minstens 5 woonstalhuizen, waarvan één met bewaarde potstal, en bijgebouwen. Herkende gebouwtypes zijn type VA, type Oss-Ussen 5A, type IIB, type IIA, subtype IIB/IIIA en subtype IIE/IIIA. Ook vier losstaande palenrijen werden herkend, naast enkele grote, losstaande paalkuilen.
Greppel parallel aan één van de gebouwplattegronden, mogelijks een erfbegrenzing.
Een veertigtal kuilen met onduidelijke functie en met Romeins aardewerk en bouwpuin in de vulling.

Romeinse vondsten

Typologie: ambachtelijke objecten, bouwmaterialen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
Voornamelijk aardewerk in verschillende waren: Gallische terra sigillata, Belgische waar (terra nigra), gewoon oxiderend en reducerend gebakken aardewerk, en lokaal/regionaal handgevormd aardewerk. Voorkomende vormen zijn mortuaria, dolia, amforen, borden, (kook)potten en kommen. De meeste exemplaren konden breed gedateerd worden tussen het einde van de 1ste eeuw en het einde van de 3de eeuw n.Chr.
Bouwkeramiek omvat enkel tegulae en imbrices naast een groot aandeel ondetermineerbare vormen.
Vondsten in natuursteen omvatten tufstenen bouwfragmenten, vier maalstenen in basaltlava, zandsteen en zandsteenconglomeraat, en twee fragmenten van slijpstenen in zandsteen.