Nijverheidstraat II

Beschrijving

Bij een vlakdekkende archeologische opgraving zijn sporen, vondsten en structuren uit verschillende perioden aangetroffen.

In het projectgebied werd de oostelijke rand van de Sint-Laurentiusbegraafplaats aangesneden. Tijdens de opgraving kwamen 549 individuen aan het licht; 100 daarvan werden geselecteerd voor een volledige determinatie. De begraafplaats kende een korte gebruiksfase, namelijk tussen 1290 en 1383. Het kerkhof was begrensd met een palissade en later met een bakstenen kerkhofmuur, waar voornamelijk de uitbraaksporen van zijn teruggevonden.

Uit dezelfde periode werden ook verschillende bewoningssporen aangetroffen ten oosten en ten zuiden van de begraafplaats. Het betreft 13de-eeuws aardewerk gedeponeerd in natuurlijke kreken, een fragment van een wegtracé, minstens twee gebouwen, en grachten en kuilen die mogelijk te linken zijn aan artisanale activiteiten. Argumenten hiervoor zijn de afwezigheid van keuken- en tafelvormen bij de aardewerkvondsten en specifieke gebruikssporen op de scherven (bijvoorbeeld roetsporen en residu's).

De middeleeuwse structuren en sporen werden bedekt door de vroegmoderne vestingwerken, meer bepaald een lunet. Restanten van deze stadsomwalling uit de 16de eeuw zijn teruggevonden in de vorm van een aarden wal en gracht. Uitbreidingen uit de 19de eeuw zijn ook teruggevonden in de vorm van een bakstenen structuur, mogelijks deel van het bastion of bruggenhoofd, en een houten fundering.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; De Gryse, Janiek

13de-eeuws aardewerk

Datering: 13de eeuw
Typologie: vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Concentraties van aardewerken vaatwerk in natuurlijke depressies in het landschap (kreken). Het betreft grijs en rood aardewerk en hoogversierd aardewerk, te dateren in de 13de eeuw.

14de-eeuwse begraafplaats

Datering: 14de eeuw
Typologie: begraafplaatsen, inhumatiegraven, kleding en -accessoires, muurresten, paalkuilen
Materiaal: metaal, textiel

Beschrijving:
Begraafplaats, globaal gedateerd in de 14de eeuw, met 549 primaire inhumatiegraven. Het merendeel van de individuen was begraven in een oost-westoriëntatie en in een houten grafkist. Acht individuen werden begraven onder een bakstenen grafmonument. Door het gemiddelde voorkomen van mannen, vrouwen en kinderen gaat het hier om een normaal grafveld waar de lokale bevolking werd begraven over een periode van zo'n 100 jaar (einde 13de tot einde 14de eeuw). Over het algemeen werden geen grafgiften gevonden, maar bij enkele graven wel textielfragmenten of metalen gespen. Eén massagraf werd aangetroffen met negen individuen (vier volwassenen en vijf kinderen).
De begraafplaats werd begrensd door een bakstenen muur en een parallelle palenrij. In het uitbraakspoor van de muur werd aardewerk gevonden, voornamelijk grijs en roodbakkend aardewerk, alsook menselijke botmateriaal afkomstig van de begraafplaats.

Laatmiddeleeuwse grondsporen

Datering: eerste helft 14de eeuw, tweede helft 13de eeuw
Typologie: grachten (infrastructuur), kuilen, vaatwerk

Beschrijving:
Aantal kuilen, paalkuilen en een gracht buiten het areaal van de begraafplaats. Vondsten omvatten voornamelijk grijs en in mindere mate rood aardewerk dat kan gedateerd worden aan het einde van de 13de eeuw en het begin van de 14de eeuw. Het betreft vooral vormen gerelateerd aan opslag. Mogelijks gaat het om ontginningskuilen die na het delven onmiddellijk gedempt zijn, wat kan wijzen op artisanale activiteiten op het terrein net buiten de begraafplaats.

Laatmiddeleeuwse structuren

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw
Typologie: gebouwplattegronden, haardplaatsen, muurresten, vaatwerk, waterputten, wegen

Beschrijving:
Wegtracé opgebouwd uit bakstenen met gootstructuren aan weerszijden. Resten van minsten twee, mogelijks drie gebouwen met (fragmenten van) bakstenen vloeren en een haardplaats. Andere structuren zijn onder andere een gemetselde put met onduidelijke functie en een ronde, bakstenen waterput. De waterput bevatte voornamelijk aardewerk, met name, grijs en rood aardewerk naast Spaanse majolica. De bakstenen waterput oversneed een oudere tonwaterput waarvan enkel de bodem bewaard was. De tonwaterput bevatte voornamelijk grijs aardewerk. Mogelijks wijzen deze structuren en hun vondsten op artisanale activiteiten op het terrein.

Subrecente structuren

Datering: 20ste eeuw
Typologie: muurresten

Beschrijving:
Enkele bakstenen structuren, ondiep gefundeerd, die deel uitmaakten van de recente bouwgeschiedenis op het terrein.

Vestingwerken uit de 16de eeuw

Datering: 16de eeuw
Typologie: grachten (verdedigingselementen), lunetten, vestingen, vestingen van het gebastioneerd stelsel, wallen (verdedigingselementen)

Beschrijving:
Op het opgravingsterrein werd de begraafplaats afgedekt door een dik pakket geelbruin zand, onderdeel van het aardlichaam van de vroegmoderne vestingwerken, aangelegd in de tweede helft van de 16de eeuw. Ook de bijhorende gracht werd aangesneden. Dit deel van de vesting was een lunet of een halvemaan.

Vestingwerken uit de 19de eeuw

Datering: 19de eeuw
Typologie: bastions, grachten (verdedigingselementen), vestingen, vestingen van het gebastioneerd stelsel

Beschrijving:
Onderdeel van de gracht van de 19de-eeuwse vesting werd aangesneden. Ook een structuur werd aangetroffen opgebouwd uit gerecupereerde bakstenen. Binnen de constructie kwamen verschillende paalkuilen aan het licht. Deze structuur kan worden geïnterpreteerd als een restant van het 19de-eeuwse bastion of een bruggenhoofd. Daarnaast werden ook verschillende houtresten gevonden die worden geïnterpreteerd als een interne versterking van de bakstenen structuur.