Sint-Michielsstraat 13-15

Beschrijving

Bij een vlakdekkende opgraving werden sporen en structuren aangetroffen die in een periode vanaf de 10de eeuw tot en met het heden kunnen worden gedateerd. Het betreft steeds bewoningssporen en geen sporen van artisanale activiteiten. De sporen kunnen in vijf fasen worden ingedeeld.

Sporen uit fase 1 (volle middeleeuwen, 11de-13de eeuw) hebben allen te maken met de ingebruikname van het terrein. Gedurende de 12de tot de 14de eeuw werd het opgehoogd en gedraineerd aan de hand van drainagegrachten. Uit deze periode werden verder afvalcontexten en waterputten aangetroffen, die wijzen op een intensief gebruik van het terrein. Er zijn echter geen bewoningsstructuren gevonden.

Pas vanaf fase 2 (late middeleeuwen, 14de-16de eeuw) zijn er concrete sporen van bewoning. Het betreft de eerste bakstenen huizen met bijhorende bakstenen afvalstructuren. Van deze woningen zijn muurresten en (haard)vloeren blootgelegd, alsook verschillende afval-, beer- en waterputten.

Tijdens fase 3 (nieuwe tijd, 16de-17de eeuw) ondergaan de panden verschillende aanpassingen en uitbreidingen. Verschillende keldervertrekken met bewaarde vloeren en bijhorende vondstrijke afvalcontexten werden geregistreerd. De structuren veranderen weinig in fase 4 (nieuwste tijd, 1800-1968). Muurresten van enkele uitbreidingen en verbouwingen worden gekenmerkt door het gebruik van industrieel geproduceerde bouwmaterialen en cement.

In fase vijf (1968 tot heden) worden deze gebouwen gesloopt en word een schoolgebouw met sporthal op het terrein gebouwd. Hierbij ondergingen de oude huisplattegronden  en sporen grondige verstoringen.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Terryn, Ben
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Sporen en structuren late middeleeuwen

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 16de eeuw
Typologie: beerputten, gebouwplattegronden, haardplaatsen, muurresten, vloeren, waterputten

Beschrijving:
Muurresten van de eerste bakstenen bebouwing langs de Sint-Michielsstraat. Op basis van de muurresten en uitbraaksporen kunnen gebouwplattegronden worden gereconstrueerd, in het totaal van zes panden. Op de achterven van deze gebouwen werden geassocieerde waterputten en beerputten gevonden, zowel met houten (vnl. tonnen) als bakstenen bekistingen, alsook muurresten die de percelen begrensden. De meeste beer- en waterputten waren erg goed bewaard en vondstrijk. In verschillende panden werden goed bewaarde haardvloeren ontdekt in roodbakkende tegels.

Sporen en structuren nieuwe tijd

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw, 18de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: afvalkuilen, beerputten, kelders, muurresten, vloeren
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
Muurresten en vloeren in tegels of natuursteen gerelateerd aan de bebouwing langs de Sint-Michielsstraat en de Watergraafstraat in de vroegmoderne periode. Het gaat om verbouwingen of uitbreidingen van de woningen uit de late middeleeuwen. Bij alle panden werden de kelderruimtes uit deze fase gevonden. In de kelders en/of op de achtererven werden goed bewaarde afval- en beerputten gevonden met vondstrijke vullingen. Deze putten waren voornamelijk bekleed met baksteen, maar ook een tonput werd gerecupereerd.

Sporen en structuren nieuwste tijd

Datering: 19de eeuw, 20ste eeuw
Typologie: beerputten, kelders, muurresten, vloeren, waterputten
Materiaal: aardewerk, cement, natuursteen

Beschrijving:
Sporen van verbouwing of uitbreiding van de keldervertrekken uit de voorgaande periode. De nieuwe muren worden met industriële materialen vervaardigd (bv. industrieel vervaardigde bakstenen) en cement in plaats van mortel. Sommige keldervertrekken werden in deze fase voorzien van cementbepleistering. Ook in deze fase werden op de achtererven of in de kelders nieuwe beerputten en waterputten aangelegd, altijd in baksteen.

Sporen en structuren volle tot late middeleeuwen

Datering: 11de eeuw, 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: afvalkuilen, beerputten, extractiekuilen, kuilen, ontwateringsgrachten, paalkuilen, waterputten

Beschrijving:
Vijf grachten, vermoedelijk voor de drainage van het gebied om het bewoningsklaar te maken. Enkele paalkuilen die schijnbaar niet tot een identificeerbare structuur hoorden. Groot aantal kuilen, waarschijnlijk ontginningskuilen die later als afvalkuil zijn gebruikt, met humeuze en vondstrijke vulling. Vijf waterputten, waarvan vier tonwaterputten en één boomstamwaterput. Verschillende afval- en beerbakken met houten bekisting.

Vondsten late middeleeuwen

Typologie: kleding en -accessoires, munten, recreatieve objecten, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, glas, hout, leer, metaal, steengoed, textiel

Beschrijving:
Vondsten uit de verschillende beer- en afvalputten uit de kelders en achtererven van de panden.
-Aardewerk: grijs, roodbakkend en witbakkend aardewerk, Doorniks aardewerk, steengoed en lusterwaar (majolica). Voorkomende vormen zijn onder andere kamerpotten, grapen, bloempotten, drinkvormen, olielampen en hengselpotten.
-Glas: fragmenten van verschillende drinkvormen.
-Hout: vaatwerk (bord, kom) en een trip (type overschoen).
-Metaal: fluitje, gespen, lepels, munt, spade, deksel.
-Leer: schoenzolen en -fragmenten.
-Textiel: weefselfragmenten, twijndraden.

Vondsten nieuwe tijd

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw, 18de eeuw
Typologie: kleding en -accessoires, recreatieve objecten, vaatwerk, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, hout, leer, natuursteen, pijpaarde, porselein, steengoed, textiel, zandsteen

Beschrijving:
-Aardewerken vaatwerk: majolica, grijs aardewerk, Doorniks aardewerk, faience, porselein, roodbakkend aardewerk, pijpaarde, steengoed en witbakkend aardewerk. Voorkomende vormen zijn voornamelijk tafelwaar (kommen, borden, kopjes, kruiken/kannen, schalen etc.) en keukenwaar (grapes, pannen, vergieten etc.). Ook kamer- en zalfpotten werden gevonden. Zeldzamere vormen zijn onder andere een vuurklok, een schuimspaan, een spaarpot en een tweelingbakje. Tabakspijpen in pijpaarde zijn eveneens gerecupereerd.
-Glas: groot aantal fragmenten van verschillende drinkvormen en flessen, een parfumsprenkelaar, een urinaal.
-Hout: lepel.
-Natuursteen: slijpsteen.
-Metaal: bord, tap, tongschraper.
-Dierlijk bot: kam.
-Textiel: wol- en weefselfragmenten (zijde).

Vondsten nieuwste tijd

Typologie: vaatwerk
Materiaal: glas

Beschrijving:
-Glas: fragmenten van een fles, een schaal, een beker, een vaas en een medicijnflesje.

Vondsten volle tot late middeleeuwen

Typologie: kleding en -accessoires, recreatieve objecten, uitrusting voor dieren, vaatwerk, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, hout, leer, metaal, natuursteen, textiel

Beschrijving:
Vondsten uit de water- en beerputten op de achtererven van de panden.
-Aardewerk: paffrathaardewerk, grijs, hoogversierd, roodbeschilderd, Maaslands, vroegrood en roodbakkend aardewerk en protosteengoed. Het vormenspectrum behelst onder andere kannen, kommen, pannen, vetvangers, vuurklokken en voornamelijk kogelpotten.
-Glas: fragment van een wijnglas.
-Hout: vaatwerk (kommen, bord, schaal), een priem, een spie, een tap, een plank.