Van 2 tot 5 maart 2010 deed de Dienst Stadsarcheologie van de Stad Gent, in samenspraak met Verspurten bvba, onderzoek op een deel van het terrein Gandastraat 31. Dit ligt 120m ten oosten van de Sint-Baafsabdij.
De bovenste 50cm waren regelmatig verstoord. Onmiddellijk daaronder lag onaangeroerd zavel. Ongeveer vijftien zandwinningskuilen waren de enige waargenomen sporen. De natuurlijke bovenbouw van de bodem was al volledig verdwenen.
Auteurs: Vervoort, Thomas; Berkers, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Twee scherven versmeten Romeins aardewerk bevestigen de menselijke aanwezigheid in de Romeinse periode in deze omgeving.
Beschrijving:
Door recenter metselwerk en leidingen waren de eerste 50cm vaak verstoord. Dieper tekenden een vijftiental zandwinningkuilen zich af.
Een kuilenrij lag tegen de noordgrens van het perceel; de bakstenen muur op de perceelsgrens was zelfs over deze kuilen gebouwd. Deze rij bestond uit rechthoekige kuilen met erg rechte wanden. Dit doet vermoeden dat hier in serie en volgens plan ontgonnen werd. 6m verder naar het zuiden volgde een rij van drie kuilen een gelijkaardig patroon. Deze leken echter iets ouder, op basis van het vullingsmateriaal. Tussen de twee rijen kwamen nog putten voor, maar midner diep en eerder onregelmatig van vorm. Bij gebrek aan verdere aanwijzingen wordt aangenomen dat ook deze dienden voor zandwinning.
Slechts enkele kuilen sneden elkaar net, wat suggereert dat dit niet de bedoeling was en men dus zocht naar zuiver zand. Gelaagdheid in de kuilvulling was gewoonlijk het resultaat van kleurverschillen tussen de individuele karladingen met vuile grond die erin gestort waren. De rechte wanden en een gebrek aan afkalving en vloeilaagjes wezen op een snelle demping, waarbij wellicht de vervuilde oppervlaktegrond van de volgende kuil gebruikt werd.
Gerecupereerd aardewerk dateert de kuilen ten vroegste in de late middeleeuwen. Het merendeel van de artefacten is zelfs postmiddeleeuws. Het betreft gebruiksaardewerk in grijs en roodbakkend aardewerk, steengoed, majolica, faience, biscuit, alsook tabakspijpen in pijpaarde. Metaalvondsten omhelzen onder andere een gesp, een foedraalbeslagplaatje en een ruiterspoor. Glas kwam voor in de vorm van een fragment van een ribbelbeker.
Is deel van
Historische stadskern van Gent
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gandastraat 31 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984176 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.