Hof ter Hille (Zone 4)

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een golfterrein in Koksijde werden bepaalde zones van het projectgebied onderworpen aan een vlakdekkende archeologische opgraving. De opgraving volgde op eerdere vooronderzoeken, onder andere een veldkartering, een booronderzoek en een geofysisch onderzoek.

In zone 1B van het projectgebied kwamen sporen aan het licht uit de late middeleeuwen en de Eerste Wereldoorlog. De laatmiddeleeuwse sporen betreffen een brede perceelsgracht een een cluster paalkuilen die op vaste afstanden van elkaar voorkwamen. Deze paalkuilen worden geïnterpreteerd als de restanten van een grote houten constructie, met name een schuur of loods die diende voor de opslag van de oogst of het hooi. Mogelijks hoorde deze schuur tot het erf van het Nonnenhof, dat nu meer naar het noorden is gelegen.

Sporen uit de Eerste Wereldoorlog zijn onder andere twee schietposten, enkele bomkraters en het tracé van een spoorweg. Ook enkele afvalkuilen werden gevonden die met een rijke inhoud aan vondsten een licht werpen op het dagelijkse leven aan het front. Vondsten omvatten dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals glazen en aardewerken vaatwerk, bestek, tandenborstels, objecten gelinkt aan hygiëne en een half verbrand boek. De vondsten wijzen op de aanwezigheid van Britse troepen die in de zomer van 1917 het gebied bezetten.

Auteurs: Geussens, Liesbeth

Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, bomkraters, infrastructuur voor spoorverkeer, kleding en -accessoires, munten, recreatieve objecten, schietstanden, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot, glas, metaal, plastic, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Restanten van schuttersposten; bomkraters met daarin munitie; afvalkuilen. Vondsten uit deze kuilen omvatten onder andere glazen flessen en drinkglazen, conservenblikken, keramisch tafelservies, kleien tabakspijpen, munten, munitie, knopen, gespen, tandenborstels in been en plastic, bestek, een zakhorloge en textielfragmenten. Opvallend is de vondst van een verbrand, Engelstalig boek. De vondsten wijzen op een Britse aanwezigheid op de site.

Laatmiddeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: gebouwplattegronden, grachten (infrastructuur), krengbegravingen, kuilen, paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Cluster van paalkuilen op regelmatige afstanden omgeven door verschillende perceelsgreppels of -grachten. Waarschijnlijk gaat het om een grote, open, houten constructie, bijvoorbeeld een schuur voor de opslag van de oogst of het hooi. Aardewerkvondsten (grijs, rood geglazuurd) wijzen op een datering tussen de 13de en de 15de eeuw (late middeleeuwen). Geassocieerd zijn verschillende kuilen zonder veel vondsten en twee paardenbegravingen vastgesteld.