Bellerochelaan

Beschrijving

Bij een vlakdekkende archeologische opgraving in Oudenburg werd een meerperiodensite onderzocht. Activiteiten op de site gaan mogelijks terug tot de ijzertijd. Hierop wijst de radiokoolstofdatering van de beschoeiing van een waterput, maar de correctheid van deze datering is onzeker. Vanaf de Romeinse periode zijn er duidelijke sporen van menselijke aanwezigheid gevonden. De sporen uit de Romeinse tijd maken het bulk uit van de sporen aangetroffen tijdens de opgraving. Er konden drie bewoningsfases onderscheiden worden: de Midden-Romeinse tijd, de late Midden-Romeinse tijd en de Laat-Romeinse tijd. De sporen zijn de neerslag van drie types activiteiten, met name funeraire en ambachtelijke activiteiten, en infrastructuur. Funeraire sporen betreffen verschillende crematie- en inhumatiegraven, alsook twee grafmonumenten. De crematiegraven zijn wat rest van een vermoedelijk veel groter en denser ingericht grafveld, gesitueerd ten zuidoosten van het castellum en de vicus van Oudenburg. Verder zijn er sporen gevonden van ambachtelijke activiteiten, met name waterputten en afvalkuilen. Van de afvalkuilen wordt vermoed dat ze nederzettingsafval bevatten van de eerste bouwfase van het castellum. Qua infrastructuur waren op de site drie wegen aanwezig met telkens twee parallelle ontwateringsgreppels en karrensporen in het tracé. Waarschijnlijk betreft het zij- of parallelwegen van gekende Romeinse wegtracés naar het castellum van Oudenburg.

Van de middeleeuwse periode zijn enkele bakstenen structuurtjes en afvalkuilen gevonden, maar zijn er geen verdere aanwijzingen voor de aanwezigheid van bewoning op een erf. Uit de nieuwe tijd zijn vooral perceelsgreppels aangesneden die overeenkomen met percelen op historische kaarten. De laatste vertegenwoordigde periode is de Eerste Wereldoorlog in de vorm van een loopgraaf en een mogelijke geschutspost.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Dyselinck, Tina

(Post-)middeleeuwse sporen en structuren

Datering: middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, kuilen, paalkuilen, palissaden, waterputten

Beschrijving:
Twee met bakstenen beschoeide kuilen, mogelijks kleine waterputten, verschillende kuilen met onduidelijke functie, waarvan één een krengbegraving bevatte van een rund en een kalf, en een systeem van greppels, waarvan sommige een perceel lijken af te bakenen, drie palissades en verschillende rijen van recentere boomplantkuilen.

(Post-)middeleeuwse vondsten

Typologie: bouwmaterialen, kleding en -accessoires, munten, recreatieve objecten, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, glas, metaal

Beschrijving:
Vondsten uit de middeleeuwse of recentere sporen.
-Aardewerk: voornamelijk grijs, vroegrood en rood aardewerk, en in mindere mate Maaslands, hoogversierd en roodbeschilderd aardewerk, (proto-)steengoed en industrieel wit.
-Bouwkeramiek: bakstenen, golfpannen.
-Metaal: munten, gespen, riemtongen, schrijfstift, fibulae, vingerring, kogels, slothaak van een boekbeslag, messenheftbekroning.
-Glas: gebogen pelgrimshoorn.

Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: loopgraven, schietstanden, vaatwerk
Materiaal: glas
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Twee loopgraven die op basis van archivalische bronnen gedateerd kunnen worden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In deze loopgraven werden twee fragmenten gevonden van een glazen wijnfles.

Lithische artefacten

Datering: mesolithicum, metaaltijden, neolithicum
Typologie: jachtobjecten, werktuigen
Materiaal: lithisch materiaal, vuursteen

Beschrijving:
37 vuurstenen fragmenten, voornamelijk afslagen, microklingen en kernen. Twee microlieten kunnen worden beschouwd als onderdeel van een pijlbewapening. Vijf afslagen zijn geretoucheerd. Twee kernen zijn hergebruikt als vuursteenhamer. De lithische objecten kunnen breed worden gedateerd vanaf het mesolithicum tot in de metaaltijden.

Romeinse begravingen

Datering: Laat-Romeinse Tijd, Midden-Romeinse tijd
Typologie: beenderpakgraven, begraafplaatsen, bevestigingselementen, brandrestengraven, inhumatiegraven, kleding en -accessoires, urnengraven, vaatwerk, werktuigen

Beschrijving:
Cluster van 59 crematiegraven, bestaande uit voornamelijk brandrestengraven, maar mogelijks ook een beenderpakgraf en een urnengraf. Grafgiften in de vorm van aardewerken vaatwerk kwamen voor in een nis naast de grafkuil of bovenop de crematieresten. Andere vondsten in de graven zijn onder andere munten, kralen, constructienagels en nageltjes van spijkerschoeisel. Het volume verbrand botmateriaal in de graven is eerder beperkt. Geassocieerd met sommige crematiegraven werden de greppels ontdekt van twee verschillende grafmonumenten. Op basis van de grafgiften worden de graven gedateerd in de late Midden-Romeinse periode, tussen 170 en 300 n.C.
Daarnaast zijn 20 inhumatiegraven aangetroffen, waarbij in sommige graven nog menselijk bot werd waargenomen. Sommige individuen werden in een kist begraven en soms was ook de grafkuil zelf met hout beschoeid. Voorkomende grafgiften zijn aardewerken vaatwerk, armbanden, kralen en metalen gebruiksvoorwerpen. De inhumatiegraven worden gedateerd in de Laat-Romeinse periode, tussen 300 en 420 n.C.

Romeinse grondsporen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: afvalkuilen, gebouwplattegronden, greppels, haardkuilen, kuilen, paalkuilen, waterkuilen, waterputten

Beschrijving:
Verschillende grondsporen die op basis van het vondstenmateriaal gedateerd kunnen worden in de late Midden-Romeinse periode. Het betreft paalkuilen die minstens twee gebouwplattegronden vormen, een groot aantal kuilen die mogelijk aanvankelijk een ambachtelijke functie kenden en daarna zijn gebruikt als afvalkuil, een mogelijke rituele haardkuil en greppels in een rastervorm die mogelijks kleine percelen (moestuinen) begrensden. Ook 29 structuren met een watervoorzienende functie kwamen aan het licht, waaronder 11 met natuursteen, houten planken of vlechtwerk beschoeide waterputten. Bij twee waterputten werd mogelijks een zogenaamd verlatingsoffer waargenomen, met name een intentioneel gebroken aardewerken pot en een maalsteen met metalen voorwerp erboven. In sommige andere waterputten werden volledige schoenen aangetroffen. De waterputten werden gedateerd in de late Midden-Romeinse periode, van het laatste kwart van de 2de tot in de 3de eeuw n.C.

Romeinse vondsten

Typologie: bouwmaterialen, kleding en -accessoires, kleinsculptuur, munten, sieraden, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aardewerk, git, hout, metaal, natuursteen

Beschrijving:
Vondsten uit de Romeinse sporen en begravingscontexten:
-Aardewerk: terra sigillata (voornamelijk Oost-Gallisch), fijn reducerend gebakken aardewerk, gevernist aardewerk, fijn oxiderend gebakken aardewerk (zeepwaar, Pompeiaans rood), gebronsd aardewerk, gewoon oxiderend/reducerend gebakken aardewerk, amforen, mortaria, dolia en handgevormd aardewerk.
-Bouwkeramiek: tegulae, imbrices, lateres, tubuli. Sommige van deze vondsten bevatten een merk of een andere indruk.
-Natuursteen: slijpsteen, maalstenen, armband in git (ligniet).
-Metaal: munten, gespen, fibulae, schoennagels, armbanden, vingerringen, ketting, pincet, kammen, hengsels, handvaten, vaatwerk, bijl, godenbeeldje.
-Glas: vaatwerk, unguentaria, aryballoi, kralen.
-Hout: kammetje, mand.
-Leer: schoenfragmenten.

Romeinse wegtracés

Typologie: afwateringsgreppels, karrensporen, wegen

Beschrijving:
Restanten van drie Romeinse secundaire wegen, gevormd door twee parallelle afwateringsgreppels en karrensporen. Bij één weg kwam waarschijnlijk een houtkant voor in plaats van greppels. Afgaande op het vondstmateriaal lijkt het aannemelijk dat de wegen in de Midden-Romeinse periode in gebruik zijn genomen en tot in de middeleeuwen actief bleven.