waarneming

Veldstraat 82

archeologisch element
ID
984188
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984188

Beschrijving

Naar aanleiding van renovatiewerken in het pakhuis van het 18de-eeuwse Hotel Clemmen werd een klein archeologisch proefonderzoek uitgevoerd op het tuingedeelte tussen voorbouw aan de Veldstraat en pakhuis aan de Leie.

Op enkele constructieresten na was de bovenste meter volledig verstoord en/of opgehoogd. Daaronder begonnen de archeologisch interessante middeleeuwse lagen. De moederbodem werd niet bereikt vanwege het grondwater.

Een tegen de noordmuur aangebouwde (beer)put in Doornikse steen was doorbroken door een bakstenen exemplaar. Enkele moeilijk te interpreteren baksteenmuurtjes werden gedocumenteerd. De onderste lagen van een vermoedelijke perceelmuur in Doornikse steen, met aan de oostzijde een kasseipad, bleken de meest interessante vondst.


Auteurs: Vervoort, Thomas; Berkers, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Constructieresten

Typologie: bouwmaterialen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Op enkele constructieresten na was de bovenste meter volledig verstoord en/of opgehoogd.

Middeleeuwse resten

Datering: middeleeuwen
Typologie: beerputten, bouwmaterialen, gebouwen en structuren, kasseiwegen, kuilen, muurresten, omheiningsmuren, paden, perceelsgrenzen
Materiaal: aardewerk, Doornikse kalksteen, natuursteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Onder de eerste meter begonnen de archeologisch interessante middeleeuwse lagen.
Een tegen de noordmuur aangebouwde (beer)put in Doornikse steen was doorbroken door een bakstenen exemplaar. Zo er vulling en bodem waren, zaten die onder de grondwatertafel. Enkele moeilijk te interpreteren baksteenmuurtjes werden gedocumenteerd. De onderste lagen van een vermoedelijke perceelmuur in Doornikse steen, haaks op de Leie en met aan de oostzijde een 1m breed kasseipad, bleken de meest interessante vondst.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Gent

  • Is deel van
    Hotel Clemmen met katoendrukkerij en pakhuis


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldstraat 82 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.