Vijfwindgatenstraat

Beschrijving

Bij een werfcontrole na het slopen van het pand Vijfwindgatenstraat 11-13 werd c. 1m onder het huidige straatniveau een bakstenen muur met noordoost-zuidwest verloop aangesneden. In opbouw verdween deze in de gezamenlijke muur met het westelijke aanpalende pand. Aan stadszijde bevond zich een ingewerkte steunbeer. Waarschijnlijk ging het hier om een restant van de voormalige stadsomwalling. Deze bakstenen stadsmuur werd opgetrokken in het begin van de 14de eeuw, toen de Hooie bij het stedelijke gebied werd gevoegd en Gent naar het zuiden uitbreidde.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Berkers, Maarten

Bakstenen stadsomwalling (14de eeuw)

Datering: eerste helft 14de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, muurresten, onderdelen van gebouwen en structuren, stadsmuren, stadsomwallingen, verdedigingswerkonderdelen, wallen (verdedigingselementen)
Materiaal: aardewerk
  • Werfcontrole Vijfwindgatenstraat
    • Bron: BERKERS M., BRU M.-A., LALEMAN M. C., STEURBAUT P., STOOPS G. & VERMEIREN G., Vijfwindgatenstraat in: Archeologisch onderzoek in Gent in 2010 (O.-Vl.), overdruk uit: Kroniek Archaeologia Mediaevalis, Namen, 2011, nr. 34, p. 12-17.