Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Heilige Cyprianuskerk

Beschrijving

Oorspronkelijke éénbeukige georiënteerde kerk van vier traveeën, uit begin veertiende eeuw. Koor heropgebouwd in 1541, uitbreidingen omstreeks 1597 en verscheidene herstellingen in de 17de eeuw. Volgens kadastergegevens van 1904 werd de kerk bij de restauratiewerken, die vermoedelijk circa 1900 plaats vonden, vergroot. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens, een ereperk voor de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen en een imposante bakstenen grafkapel met ervoor een calvarie.

Auteurs: Vervoort, Thomas; Berkers, Maarten; Nachtergaele, Kenneth

Bouwsporen (14de-17de eeuw)

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, daken, gevels, grafplaten, interieur, kerken, parochiekerken
  • Bouwarcheologisch onderzoek Gent
    • Bron: BERKERS M., BRU M.-A., LALEMAN M. C., STEURBAUT P., STOOPS G. & VERMEIREN G., Desteldonk, Kerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Cyprianus in: Archeologisch onderzoek in Gent in 2010 (O.-Vl.), overdruk uit: Kroniek Archaeologia Mediaevalis, Namen, 2011, nr. 34, p. 12-17.