Binnenhof

Beschrijving

De toevalsvondst betreft een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog van het type Regelbau 621, die in verband staat met de versterkingen van de Atlantikwall. De Regelbau type 621 was een manschappenverblijf voor ca. 10 soldaten. De bunker bestond uit twee toegangsruimtes, een centraal gelegen ‘gassluis’, een bemanningsruimte en een Tobruk of Ringstand. De bunker komt quasi perfect overeen met het bouwplan, met dat verschil dat er in de noordoostelijke toegang onderaan de trap geen nis aanwezig was, terwijl het bouwplan hier wel een nis voorziet. In de noordwestelijke toegang was er wel een nis aanwezig, die als ontsmettingsruimte werd gebruikt.

Daarnaast is het merkwaardig dat de markering op de muur, aangebracht door de Duitse troepen zelf, aangeeft dat het een Regelbau 622 is. Dit klopt echter niet, aangezien een Regelbau 622 een manschappenverblijf voor 20 man is en niet één maar twee grote manschappenverblijven telt. Een Regelbau 622 is in feite dus een dubbele Regelbau 621, vandaar ook de naam Gruppenunterstand (621) en Doppelgruppenunterstand (622).

Op 1 november 1944 werd Knokke uiteindelijk door de geallieerde troepen heroverd. Ook het bunkercomplex, waar de Regelbau 621 deel van uitmaakt, werd door de geallieerden ingenomen.

De binnenkant van de bunker was bijna volledig ontdaan van alle voorzieningen. Vermoedelijk is het meeste materiaal in de jaren na de bevrijding verwijderd en meegenomen. Toch zijn nog enkele verspreide vondsten aangetroffen die getuigen van het leven in de bunker. Vooral de vondsten in verband met bescherming tegen gasaanvallen zoals een doosje met Losantin-tabletten, twee flesjes met ontsmettingszalf, gasmaskercontainers en meerdere (fragmenten van) buidels voor gascapes hebben blijkbaar de tand des tijds en de plunderingen overleefd.

De bunker zelf moet tot minstens 1950 vrij toegankelijk zijn geweest aangezien een krant uitgegeven in dat jaar werd aangetroffen in de bunker zelf. Hierna zijn de ingangen dichtgemetseld en is de bunker verdwenen onder het wegdek en de voortuin van Binnenhof 17.

Auteurs: Debouck, Yelmer

Bunker