waarneming

Randweg Baarle III

archeologisch element
ID
984210
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984210

Beschrijving

Bij de archeologische opgravingen voorafgaande aan de aanleg van de randweg rond Baarle werd een vindplaats met bewoningssporen uit de vroegmoderne periode aangesneden. Het betreft de restanten van de fundering van een bakstenen woonhuis met op het omliggende erf een grote cluster waterputten- en kuilen, afvalputten en structuren gelinkt aan de erfbegrenzing. Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal en historische bronnen wordt het erf gedateerd vanaf de 16de eeuw tot in de 19de eeuw.


Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Erf nieuwe tijd

Datering: 19de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, erven, gebouwplattegronden, greppels, munten, muurresten, palissaden, vaatwerk, voertuigonderdelen, waterkuilen, waterputten
Materiaal: aardewerk, hout, metaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Plattegrond van één woonhuis, mogelijk met stalgedeelte, waarvan baksteenresten van de funderingen en uitbraaksporen van deze funderingen zijn waargenomen. De structuur dateert waarschijnlijk uit de 18de-19de eeuw, afgaande op historisch archiefonderzoek.
Op het erf van deze woning werden verschillende plaggenwaterputten waargenomen met één of meerdere karrenwielen als bodem, alsook twee waterkuilen en twee afvalkuilen. Sommige van deze sporen, voornamelijk de afvalkuilen, bevatten relatief veel aardewerkvondsten die gedateerd kunnen worden van de 16de tot en met de 18de eeuw. Ook enkele vroegmoderne munten werden gerecupereerd.
Het erf werd in de 19de eeuw afgebakend door een greppel met parallelle palissade.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Randweg Baarle III [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.