Randweg Baarle IV

Beschrijving

Bij de archeologische opgravingen voorafgaande aan de aanleg van de randweg rond Baarle werden in deze zone twee vindplaatsen aangesneden (vindplaats 23 en 24) met sporen uit de vroege en volle middeleeuwen en de metaaltijden.

Vindplaats 23 omvat drie woonerven, waarvan twee uit de Karolingische periode en één uit de volle middeleeuwen (11de-12de eeuw). De erven bestonden uit een hoofdgebouw, verschillende bijgebouwen, spijkers en structuren voor watervoorziening. In deze sporen is weinig vondstenmateriaal aangetroffen. Daarnaast werden hier laatmiddeleeuwse grens- en perceelsgreppels aangesneden.

Bij vindplaats 24 werden sporen gevonden uit de metaaltijden. Het betreft een erf uit de ijzertijd bestaande uit een hoofdgebouw, een bijgebouw en spijkers. Daarnaast zijn ook twee grafmonumenten uit de bronstijd waargenomen, met name een kringgreppel met centraal een crematiegraf, en een langbed.

Auteurs: Geussens, Liesbeth

Begravingen bronstijd

Datering: middenbronstijd A, vroege bronstijd
Typologie: crematiegraven, kringgreppels, langbedden

Beschrijving:
Sporen van twee grafmonumenten (vindplaats 24). Enerzijds betreft het een langbed, geïdentificeerd aan de hand van twee parallelle greppels. Het langbed wordt ondergebracht in het Zuid-Nederlandse type Goirle/Riethoven. Anderzijds is een kringgreppel aangesneden. Binnenin de kringgreppel werd een spoor met crematieresten zonder urn geregistreerd. De crematieresten behoren tot een individu van minstens 20 jaar oud; verkleuringen op het bod wijzen op de aanwezigheid van bronzen of koperen grafgiften. De resten zijn te dateren in de vroege bronstijd en middenbronstijd.
Op basis van de oversnijdingen van de sporen lijkt het langbed jonger dan de kringgreppel. Een andere mogelijkheid is dat de kringgreppel deel uitmaakte van het langbedmonument.

Enclave- en perceelsbegrenzingen

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 16de eeuw
Typologie: ambachtelijke objecten, greppels, perceelsgreppels

Beschrijving:
Greppelstructuren die worden gelinkt aan de begrenzing van percelen én van het Vlaamse enclave in Nederland. De greppels zijn gedateerd aan de hand van een spinklos en aardewerk, die te plaatsen zijn tussen 1300 en 1600. Mogelijks flankeerden de greppels een wallichaam, maar dit is niet waargenomen.

Erf ijzertijd

Datering: late ijzertijd (oosten), middenijzertijd
Typologie: gebouwplattegronden, paalkuilen, spijkers

Beschrijving:
Sporen gerelateerd aan een erf uit de ijzertijd (vindplaats 24). Plattegrond van één hoofdgebouw van het type Oss-Ussen 4, te dateren in de midden- en late ijzertijd. Ook één bijgebouw en verschillende spijkers zijn aangetroffen.

Karolingische erven

Datering: Karolingische periode
Typologie: erven, gebouwplattegronden, paalkuilen, spijkers, waterputten

Beschrijving:
Sporen gerelateerd aan twee vroegmiddeleeuwse erven (vindplaats 23). De erven kunnen worden gedateerd in de Karolingische periode, gebaseerd op de typologie van de plattegronden. Ze bestonden uit de plattegronden van enkele hoofgebouwen, bijgebouwen, spijkers, een waterput en een hooimijt. De waterput was beschoeid met een boomstam (eik) en houten planken.

Volmiddeleeuws erf

Datering: 11de eeuw, 12de eeuw
Typologie: gebouwplattegronden, paalkuilen, waterkuilen, waterputten

Beschrijving:
Sporen gerelateerd aan een volmiddeleeuws erf (vindplaats 23). Het erf omvatte een hoofdgebouw, verschillende bijgebouwen, spijkers, een waterput en een waterkuil. De waterput was beschoeid met rechtopstaande planken en staken met daartussen vlechtwerk van twijgen. Het hoofdgebouw wordt op basis van de typologie gedateerd van het einde van de 11de eeuw tot in de 12de eeuw.