De Maurissenstraat

Beschrijving

Het plangebied ‘Wielsbeke-De Maurissenstraat’ is een onderdeel van een groter ontwikkelingsproject. Resultaten uit het voor- en vervolgonderzoek in 2014-2015 door Gate uitgevoerd maakten opgraving noodzakelijk. Deze opgraving leverde een totaal van 740 bodemsporen op waarvan 551 antropogene sporen. Algemeen is er sprake van een hoge sporendichtheid. Er zijn een aantal analyse-eenheden en structuren gedefinieerd uit de late ijzertijd en de Romeinse periode, en in mindere mate uit de bronstijd en (post-)middeleeuwen.

Auteurs: Van den Dorpel, Carla; Galle, Marit; Beke, Floris

(Post)middeleeuwse landinrichting en perceling

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, wegen

Beschrijving:
Op een aantal plaatsen zijn (percelings)greppels aangetroffen die waarschijnlijk (post)middeleeuws dateren. Het gaat hierbij steeds om relatief kleine segmenten. Slechts één is noemenswaardig. Die doorsnijdt het hele onderzoeksgebied van noordwesten naar zuidoosten.
Een postmiddeleeuwse landweg kruist de zuidelijke helft van het onderzoeksgebied.

Grafheuvels en crematiegraven uit de metaaltijden

Datering: ijzertijd, vroege bronstijd
Typologie: brandrestengraven, grafheuvels, kuilen
Materiaal: bot (menselijk), brons, koper

Beschrijving:
Binnen het onderzoeksgebied zijn twee circulaire kringgreppels met verbrand botmateriaal aangetroffen, een uit de vroege bronstijd en een uit de ijzertijd.

De oudste circulaire structuur bevind zich tegen de oostelijke grens van het onderzoeksgebied. Er zijn twee opvullingsfasen herkend. Centraal in de grafheuvel is een goed bewaard crematiegraf aanwezig. Wat hiervan nog resteert is een zeer compacte verzameling botmateriaal. Het verbrand botmateriaal vertegenwoordigt een compleet graf, het betreft de resten van een kind (5-8 jaar). Secundaire groene verkleuringen duiden op de bijgave van bronzen of koperen voorwerpen.

De grafheuvel uit de ijzertijd bevindt zich in de noordelijke zone van het onderzoeksgebied. In het zuidoosten vertoont de kringgreppel een intentionele onderbreking. In de grafcirkel zijn resten van een later bijgezet brandrestengraf aangetroffen. Centraal in de kuil komen enkele houtskoolconcentraties voor, samen met enkele spikkels botmateriaal.

Late ijzertijd en romeinse tijd bewoning

Datering: late ijzertijd (oosten), Romeinse tijd
Typologie: bouwmaterialen, gebouwplattegronden, paalkuilen, perceelsgreppels, spijkers, vaatwerk, vierpostenspijkers
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, metaal, natuursteen

Beschrijving:
In dezelfde periode als de bijzetting van het brandrestengraf ontstaat op 30-50 meter ten zuidoosten daarvan een nederzetting. Het opgegraven deel kenmerkt zich door met greppels afgebakende zones waarbinnen sprake is van een zeer dense aanwezigheid van paalkuilen. De bewoning is gedurende honderden jaren op dezelfde plaats geconcentreerd geweest, getuige de vele elkaar oversnijdende en overlappende gebouwplattegronden. Naast de tweeschepige Alphen-Ekerentypes, zijn er drie kruisplattegronden, een éénschepig gebouw en een vierpostenspieker aangetroffen.
Deze late ijzertijd/ Romeinse bewoningszone leverde het leeuwendeel van het vondstenmateriaal op. Opmerkelijk is wel dat het vondstenmateriaal in het licht van de eeuwenlange exploitatie relatief beperk is. De opgraving leverde 355 handgevormde aardewerken fragment op. Op vlak van gedraaid aardewerk zijn verschillende bakselgroepen aanwezig; ook vonden ze er 15 scherven technisch aardewerk. Het merendeel van het keramisch materiaal behoort tot bouwmateriaal (78). Ten slotte zijn er ook nog 8 keramische vuurbokfragmenten gevonden.
In de sporen en structuren vond men diverse natuursteenfragmenten. In 11 gevallen betreft het maalstenen. Verder zijn 4 slijpsteen fragmenten ingezameld en twee fragmenten natuursteen met bewerkingssporen waarvan de functie onduidelijk is.
De metaalvondsten bestaan allemaal uit gecorrodeerde ijzeren spijkers. Er zijn ook 5 metaalslakken gevonden. In een greppel vonden ze één fragment Romeins glas.

Al het botmateriaal is verbrand en afkomstig uit paalkuilen. Al dit botmateriaal – behalve één – was te klein om te determineren.

Losse metalen vondsten

Datering: eerste helft 19de eeuw, tweede helft 19de eeuw, tweede helft 20ste eeuw, WO I
Typologie: kleding en -accessoires, munten, wapens en munitie
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Alle metalen vondsten die gevonden zijn met behulp van een metaaldetector zijn postmiddeleeuws. Een deel betreft munitievondsten uit de Eerste Wereldoorlog. Verder vonden ze nog een aantal munten (2 centimes, twee 1 frankstukken , één 5 frankstuk en drie 20 frankstukken uit België; en twee nederlandse halve centen, drie knopen en nog enkele ondefinieerbare vondsten.

Middeleeuwse sporen

Typologie: extractiekuilen, kuilen
Materiaal: aardewerk, bot

Beschrijving:
De middeleeuwen worden vertegenwoordigd door (ontginnings)kuilen. Een kuil situeert zich perfect centraal in de ijzertijdkringgreppel en oversnijdt de resten van een bijgezet brandrestengraf uit de late ijzertijd. In de vulling werd een wandscherf Maaslands aardewerk aangetroffen. Verspreid in de kuil zijn concretie-achtige brokken aangetroffen.

De bodemkundige analyses op de greppelvulling toont aan dat hier na de Romeinse tijd opnieuw een heuvel werd opgericht. Mogelijkerwijs zou het kunnen gaan om een vroegmiddeleeuwse begraving, een molenberg of een galgenberg. De aanwezigheid van de volmiddeleeuwse scherven en de centrale ligging doen vermoeden dat omstreeks de 12de eeuw deze structuur nog altijd in het landschap zichtbaar was.

In de westelijke zone van het onderzoeksgebied vonden ze een langwerpige ontginningskuil. Naast veel verspit Romeins materiaal zijn ook een aantal laatmiddeleeuwse scherven aangetroffen. Een tweede (ontginnings)kuil is in de noordelijke zone van het onderzoeksgebied gevonden.

Vuurstenen artefacten

Datering: steentijd